Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté buchty

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Kynuté buchty - postup přípravy

Neuvěřitelně chutné buchty, měkké, voňavé a křehké! Představíme vám speciální kynuté těsto, které se obzvlášť hodí na klasické české buchty, s jakými šel pohádkový Honza do světa. A i když říkáme, že je těsto speciální, není na něj zapotřebí žádných zvláštních surovin ani postupů a zvládne ho bez potíží vyrobit i začátečník.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V teplém mléce rozpusťte droždí, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky, dobře promíchejte a nechte na teplém místě stát asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačnou objevovat bublinky.




Do mísy nasypejte mouku, cukr, špetku soli a vše promíchejte. Pak k suchým surovinám vyklepněte čtyři vajíčka, přidejte změklé máslo nebo margarín a přilijte aktivovaný kvásek a uhněťte elastické, měkké a nelepivé těsto. To pak rozdělte na čtyři stejně velké části.

Každou část těsta vyválejte válečkem na kulatou placku tlustou kolem 1,5 centimetru. Každou kulatou placku pak nakrájejte jako pizzu na 8 stejně velkých trojúhelníkových kousků.

Na základnu každého trojúhelníku pak umístěte trochu náplně (buďto tvarohu vyšlehaného s cukrem, anebo karamelový bonbón) a srolujte je do roličky.

Plech na pečení vyložte kusem pečicího papíru a zapněte troubu, aby se vyhřála na 180 stupňů Celsia. Srolované buchty rozložte na připravený plech v mírných rozestupech.

V malé misce si rozšlehejte jedno vajíčko a silikonovou štětkou jím pak potřete povrch všech zamotaných buchtiček na plechu a posypejte je cukrem. Vložte je do vyhřáté trouby a pečte je po dobu kolem 25 minut, až jejich povrch získá krásně zlatohnědý odstín.

Pak už stačí jen vytáhnout z trouby, nechat buchty vychladnout a můžete je podávat se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů