Plněná kávová zrna s domácím marcipánem - postup přípravy
Plněná kávová zrna se skvěle hodí na vánoční tabuli, ale můžete je servírovat ke kávě během celého roku. Výhodou originálního receptu je jeho snadná příprava.
Marcipán
Kávová náplň
Poleva
Nejprve připravte kávovou náplň. Kondenzované mléko smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem. Směs šlehejte přibližně 15 minut, do zhoustnutí.
Poznámka: Kávovou náplň šlehejte ve vodní lázni.
Po zhoustnutí do směsi vmíchejte instantní kávu (můžete použít i mletou zrnkovou kávu) a poté vešlehejte 63 g změklého másla.
V jiné míse vyšlehejte zbytek másla dohladka a kávovou směs do něj, po částech, vešlehejte. Náplň odložte bokem a nechte ji volně chladnout.
Poznámka: Teplá náplň vám může připadat řídká. Po vychlazení ale ztuhne.
Pokračujte přípravou domácího marcipánu. Moučkový cukr smíchejte s plnotučným sušeným mlékem a jemně rozemletými mandlemi.
Tip: Aby vznikla hladká hmota bez hrudek, moučkový cukr, před použitím, prosejte.
Do mísy přidejte také kokosový olej a uhněťte hladkou hmotu
Tip: Místo kokosového oleje můžete použít Heru nebo tuk Cera, který se často přidává do polev. Do marcipánu můžete přidat také pár kapek mandlové esence.
Poznámka: V případě, že by byl marcipán příliš řídký, přidejte více sušeného mléka. V případě, že by byla příliš hustá, nařeďte ji tukem, nikoliv vodou, která by v marcipánu vytvořila hrudky.
Marcipán posypte trochou moučkového cukru a vyválejte ho na plát o výšce 0,4 cm, z kterého vykrojte stejně velká kolečka.
Poznámka: Zbylou hmotu uschovejte do sáčku, aby nevyschla.
Připravte si formu na tvoření kávových zrn, kterou posypte cukrem a vložte do ní jedno kolečko marcipánu tak, jak můžete vidět na níže uvedeném videu. Do středu košíčku vložte lžičku kávové náplně, kterou zarovnejte a přiklopte druhým kolečkem marcipánu.
Poznámka: Okraje marcipánu slepte k sobě a část, která přečnívá, odkrojte, abyste získali tvar zrna. Postup opakujte i u zbylých ingrediencí.
Plněná kávová zrna vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem a vložte je na 2 hodiny do lednice, nejlépe je v ní nechte přes noc. Pokračujte přípravou polevy.
Tip: V případě, že spěcháte, můžete cukroví vložit na 30 minut do mrazáku.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem nebo rostlinným tukem. Každé kávové zrno v polevě obalte a cukroví odložte na chladící mřížku, aby z něj přebytečná poleva odkapala.
Plněná kávová zrna poté vyskládejte znovu na plech, vyložený pečicím papírem a vložte je do lednice, kde nechte polevu ztuhnout.
Tip: Aby cukroví vypadalo slavnostněji, můžete každé zrno servírovat v ozdobném papírovém košíčku.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts