Kynuté rolky s karamelovým Salkem - postup přípravy
Kynuté rolky jsou nadýchané, vláčné a plné bohaté karamelové náplně a křupavé drobenky. Jsou ideální pro milovníky snadného pečení a také pro začátečníky.
Těsto
Náplň
Na pomazání
Mléko smíchejte se solí, droždím, cukrem a vejci. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich mouku.
Tip: Abyste předešli vzniku hrudek v těstu, mouku prosejte.
Do směsi zapracujte změklé máslo a uhněťte těsto, které přikryjte potravinovou fólií a čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu 1,5–2 hodin.
Mezitím připravte drobenku. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Mouku přidejte nadvakrát, ingredience se tak lépe propojí.
Poznámka: Asi hrst drobenky si odložte bokem na závěrečné posypání.
Vykynuté těsto znovu prohněťte a vytvořte z něj 21 stejných bochánků. Z každého z nich vytvořte plát o výšce 0,4 cm.
Tip: Aby bochánky, s kterými zrovna nepracujete, nevysychaly, přikryjte je potravinovou fólií.
Do středu plátu vsypte trochu drobenky, kterou pokryjte zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem. Náplň do těsta zarolujte a rolky vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Poznámka: Postup opakujte také se zbytkem ingrediencí.
Tip: Můžete si vytvořit také domácí vařené kondenzované mléko. Jednoduše tradiční Salko postavte do hrnce s vodou, ve které ho vařte přibližně 2 hodiny. Poté nechte plechovku zcela vychladnout a až pak ji teprve otevřete a použijte její obsah.
Rolky přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout dalších 35–40 minut. Na závěr kynuté rolky pomažte rozšlehaným vaječným žloutkem a posypte zbytkem drobenky. Dezert pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30–35 minut.
Poznámka: Rolky nechte vychladnout pod čistou utěrkou a poté je servírujte dle libosti.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: OSHPAZ KELIN