Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové knedlíky plněné švestkami a balené v restované strouhance

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Bramborové knedlíky plněné švestkami a balené v restované strouhance - postup přípravy

Pokud jste si mysleli, že o švestkových knedlících víte úplně všechno, pak dnes budete možná trochu překvapeni. Klasické kynuté těsto v nich nahradí brambory a namísto tvarohového posypu je obalíme ve strouhance. Pokud jste k této variantě spíše rezervovaní, doporučujeme vám ji nejdříve vyzkoušet a až poté soudit. Je to totiž veliká dobrota!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kostky a vsypte je do hrnce. Zalijte je vodou, přidejte jednu polévkovou lžíci soli a přiveďte k varu. Vařte je asi 30 minut, aby úplně změkly. Poté je slijte a sceďte, nechte okapat a úplně vychladnout. Tak se z brambor odpaří veškerá přebytečná voda, která by jinak narušovala strukturu a soudržnost bramborového těsta. To by se pak rozpadalo a z knedlíků by nebylo nic. Proto tento krok nepodceňujte a opravdu pokračujte s přípravou až tehdy, když jsou brambory úplně studené.

2. KROK

Zatímco brambory chladnou, využijte čas na přípravu švestek. Umyjte je důkladně ve vodě a dobře je osušte papírovými utěrkami. Pak odstraňte stopky a rozkrojte švestky jenom tak moc, abyste vyndali ven pecky. Jinak nechte obě poloviny u sebe. V misce smíchejte cukr se skořicí a odložte stranou. Pak připravte ještě strouhanku. Na kamnech rozehřejte suchou pánev, vsypte na ni strouhanku a na středním ohni ji za častého míchání opékejte, dokud ze všech stran nezíská krásnou zlatavou barvu. Pak k ní přidejte 50 g másla, promíchejte a odstavte z kamen.

3. KROK

Vraťte se zpátky k vychladlým bramborám. Vložte je do mísy a rozdrťte je na kaši. Přidejte k nim prosátou hladkou mouku, jednu čajovou lžičku soli a máslo. Všechny přísady dobře promíchejte, abyste získali soudržné těsto, které se nelepí a snadno se odděluje od stěn mísy i od rukou. Odštípněte kousek těsta o velikosti dlaně, vytvarujte z něho kouli a rukou ji rozplácněte na placku. Doprostřed vložte jednu celou švestku, naplňte ji skořicovým cukrem, zabalte ji do těsta a vyválejte do kuličky, aby nezůstal patrný žádný spoj. Jen tak se knedlíky nebudou rozbalovat. Stejným způsobem pak zpracujte i zbytek těsta a švestek.

4. KROK

Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile začne divoce bublat, vložte do vody opatrně první várku knedlíků (asi 5 až 6 kusů) a vařte je tak dlouho, dokud samy nevyplavou na hladinu. Pak je na mírném ohni vařte ještě další 3 až 4 minuty a děravou lžící je vyndejte ven z vody. Ihned po vyjmutí je obalte v restované strouhance a odložte na talíř.

5. KROK

Stejně pak uvařte i zbytek knedlíků. Pokud nechcete, aby vám mezitím vychladly, vložte je do mírně vyhřáté trouby a skladujte je uvnitř. Pak už stačí vyskládat knedlíky na talíř, posypejte je trochou cukru a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů