Nadýchané lívanečky jen ze 4 ingrediencí - postup přípravy
Nabídněte svým hostům nadýchané lívanečky, jejichž příprava je snadná a rychlá. Výhodou receptu je, že k přípravě jemného těsta budete potřebovat jen 4 ingredience.
Když se řeknou lívanečky, většině z nás se vybaví vůně dětství, pomalá víkendová rána a talíř plný nadýchaných koleček, které mizí rychleji, než je stihnete usmažit. Možná vás ale překvapí, že na jejich přípravu nepotřebujete dlouhý seznam ingrediencí ani složité postupy. Stačí čtyři základní suroviny, které má doma skoro každý, a během chvilky vykouzlíte jemné, měkké a krásně zlatavé lívanečky. Tohle je recept, který potěší, když chcete něco sladkého k snídani nebo rychlý dezert odpoledne ke kávě. Základní těsto je univerzální – můžete ho nechat jen tak, nebo si pohrát s chutěmi a přidat ovoce, lžíci jogurtu, trochu skořice či kapku vanilkového extraktu. Lívanečky jsou tak lehké a přitom syté, že se hodí i pro děti, které si je oblíbí s marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou. A když na ně nasypete hrst čerstvých malin nebo borůvek, promění se v dezert, za který by se nestyděla ani kavárna. Je to prostě jeden z těch receptů, který nikdy nezklame – jednoduchý, rychlý a přitom s výsledkem, který rozzáří stůl i náladu.
Těsto
Na smažení
Vaječné žloutky vyšlehejte s mlékem. Do směsi vmíchejte mouku a směs odložte bokem.
Tip: Abyste předešli vzniku hrudek v těstu, mouku prosejte.
Vaječné bílky vyšlehejte do pěny, do které přidejte cukr. Šleháním vytvořte tuhý sníh, který smíchejte se žloutkovou směsí.
Tip: Ingredience se lépe propojí, pokud cukr budete přidávat za stálého šlehání.
Těstem naplňte cukrářský sáček, pomocí kterého vytvářejte na pánvi s rozpáleným olejem a 2 lžícemi vody malé hromádky. Ty zakryjte pokličkou a smaže 5 minut na mírném ohni.
Po této době nadýchané lívanečky obraťte, přidejte do pánve lžíci vody a pokračujte ve smažení dalších 5 minut.
Poznámka: Vodu přidávejte pokaždé, co do pánve vložíte novou várku lívanečků.
Postup opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto a pochoutku podávejte s oblíbenou marmeládou.
Tip: Místo marmelády můžete lívanečky podávat také s vanilkovým krémem nebo Nutellou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Angela’s Soul Kitchen

