Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tiramisu s lemon curd a jahodami

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut

Tiramisu s lemon curd a jahodami - postup přípravy

Tiramisu je velmi oblíbený, tradiční italský dezert ochucený kakaem a kávou. Tento recept na netradiční tiramisu s citronem a jahodami však představuje jeho velmi svěží a lehkou variantu, kterou si vychutnají i lidé, jímž tradiční verze běžně nechutná. Díky jahodám má tento dezert navíc příjemný nádech romantiky, tudíž se skvěle hodí pro společné chvíle ve dvou.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve si připravte tzv. „lemon curd“ čili citronový krém. Citrony pořádně omyjte a osušte. Ostrouhejte z nich kůru a vymačkejte šťávu. Rozklepněte 2 vejce a oddělte žloutky od bílků (bílky nechte stranou). Žloutky, 2 celá vejce, 150 g cukru a šťávu ze dvou citronů vložte do hrnce. Šlehejte do hladka. Přesuňte na plamen, přidejte kůru z citronu a máslo na kostičky. Vše svařte za stálého míchání. Až směs zhoustne, stáhněte ji z ohně a přeceďte. Dejte vychladnout.

2. KROK

Nyní připravte sníh. Do hrnce dejte 60 g cukru a 30 ml vody. Vyšlehejte zvlášť bílky se solí a postupně přidejte 40 g cukru. Cukrový sirup zahřejte na 121 °C. K bílkům pomalu přilévejte horký sirup a šlehejte na střední rychlost. Po přilití veškerého sirupu zvyšte rychlost a pokračujte ve šlehání, dokud sníh nevychladne.

3. KROK

Pro přípravu citronového sirupu dejte na oheň hrnec se šťávou a kůrou ze zbývajícího citronu, 100 g cukru a 100 ml vody. Provařte, aby se cukr rozpustil, stáhněte z plotny a přeceďte. Po vychladnutí přidejte limocello.

4. KROK

V další míse ušlehejte mascarpone, aby bylo krémové. Pomalu přidávejte citronový krém „lemon curd“, vanilkový extrakt a prošlehejte. Potom přidejte 3 lžíce vyšlehaného sněhu a důkladně promíchejte. Přidejte zbytek sněhu a zapracujte stěrkou ode dna.

5. KROK

Nakonec dezert sestavte. Formu vyložte pečicím papírem. Jako první dejte vrstvu piškotů namočených v citronovém sirupu. Pokračujte vrstvou citronového mascarpone krému a následně vrstvou jahodových plátků. Jahody pomažte tenkou vrstvou krému. Takto pokračujte dál. Poslední vrstvou musí být piškoty. Formu zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice (min. na 3 hodiny). Po vychladnutí tiramisu obraťte na talíř, ozdobte zbylým krémem jahodami.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů