Nepečený čokoládový salám s arašídy - postup přípravy
Nemusíte se o Vánocích potit u trouby, abyste si s blízkými pochutnali na cukroví plném ořechů a čokolády. Recept je rychlý, snadný a připravíte ho bez použití trouby.
Vánoce jsou čas, kdy se doma scházíme u stolu plného dobrot, povídáme si a užíváme si chvíle klidu. A právě tehdy přijde vhod cukroví, které je jednoduché, rychlé a přitom tak dobré, že se po něm jen zapráší. Nepečený čokoládový salám s arašídy je přesně taková pochoutka – sladký, voňavý a s kousky ořechů, které mu dodávají ten správný šmrnc.
Čokoládový salám má v našich končinách už dlouhou tradici. Vznikl jako nápad, jak připravit něco sladkého bez trouby, a rychle se zabydlel v domácnostech, protože ho zvládne opravdu každý. Děti ho milovaly pro jeho hutnou čokoládovou chuť, dospělí zase oceňovali, že se dá připravit dopředu a vydrží několik dní. Arašídy mu dodávají modernější nádech – jejich jemná slanost krásně vyvažuje sladkost čokolády a vytváří kombinaci, která se neomrzí.
A co je na něm nejlepší? Dá se obměňovat podle chuti i podle toho, co máte zrovna doma. Někdo přidává vlašské nebo lískové ořechy, jiný sušené ovoce, rum nebo pomerančovou kůru. Poleva může být z bílé čokolády, posypaná kokosem nebo barevným cukrovým zdobením. Každá verze má své kouzlo – jednou připomíná klasické české cukroví, jindy působí trochu exoticky.
Nepečený čokoládový salám s arašídy je důkazem, že i bez trouby se dá vykouzlit dezert, který potěší chuťové pohárky i oči. Je to sladkost, která spojuje tradici s moderním pojetím a připomíná, že Vánoce jsou hlavně o radosti z maličkostí – třeba z jednoho kousku čokoládového salámu, který si vychutnáte s rodinou u stromečku.
Základ
Na potření
Na posypání
V rendlíku smíchejte klasický i vanilkový cukr s kakaem a mlékem. Jakmile se ingredience propojí, směs zahřívejte 2–3 minuty.
Poznámka: Mléko přidejte ve více dávkách, aby se ingredience snadněji spojily.
Následně přidejte máslo, které nechte rozpustit. Rendlík odstavte z tepla a v samostatné míse smíchejte rozdrcené sušenky s najemno rozmixovanými arašídy.
Tip: Místo arašídů můžete použít lískové ořechy nebo mandle.
K suchým ingrediencím následně vmíchejte čokoládovou směs a vytvořte těsto, které přendejte na pečicí papír. Z těsta vytvořte váleček o šířce 4–6 cm, který do papíru zabalte a vložte na minimálně 3–4 hodiny do lednice.
Nepečený čokoládový salám potřete rozpuštěným medem a obalte ho v nadrobno nasekaných arašídech. Pochoutku můžete ihned servírovat nakrájenou na kolečka.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Leckere Minute

