Křehký dort s jablky - postup přípravy
Zákusky s jablečnou náplní jsou neuvěřitelně oblíbenou stálicí. Vařená jablka neodolatelně zesládnou a nenechají chladným žádného milovníka dobrého jídla. Ve spojení s křehkým těstem, na jehož výrobu nebudete potřebovat máslo, mléko ani vejce je pak geniální dobrotou i pro všechny vegetariány i vegany.
Těsto
Náplň
Nejprve si připravte náplň koláče ze strouhaných jablek.
Jablka umyjte a oloupejte. Překrojte je napůl a odstraňte semeník se stonkem. Nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a vložte je do hlubší pánve. Přidejte i padesát gramů cukru a promíchejte.
Pánev postavte na kamna a na mírném ohni vařte zhruba 10 minut za stálého míchání, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou pustily jablka. Vypněte teplo a nechte náplň vychladnout.
Nyní si připravte těsto.
Do hluboké mísy nasypejte polohrubou mouku, přisypte prášek na pečení a vanilku nebo vanilkový cukr. Všechny suché přísady dobře promíchejte, aby se spojily.
Do oddělené mísy nalijte převařenou a zchladlou vodu, do ní přidejte špetku soli a cukr a nakonec ještě půl malé skleničky rostlinného oleje. Za stálého míchání postupně přisypávejte směs suchých přísad a ručně nebo elektrickým hnětačem zadělejte těsto. Na konci by mělo mít měkkou, pevnou a nelepivou konzistenci.
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na dvě stejně velké části. Vezměte jednu z nich a vyválejte z ní velkou pravoúhlou placku, která se vejde na váš pečicí plech, a ideálně o tloušťce zhruba 3 milimetry. Placku vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem přemístěte připravenou těstovou placku a na její povrch rozložte celou jablečnou náplň. Přitom dodržte okraje velké zhruba půl centimetru po celém obvodu těsta.
Na závěr vyválejte stejně velkou pravoúhlou placku i z druhé části těsta a zakryjte s ní výplň koláče na plechu. Volné okraje zamačkejte, abyste těsto udrželi pohromadě. Po celé ploše horní placky pak vidličkou rovnoměrně propíchejte těsto. To je proto, aby při pečení mohla z jablek odcházet uvolněná vodní pára.
Rozehřejte troubu na teplotu 180 stupňů Celsia a dejte koláč péct zhruba na 30 až 35 minut. Když je koláč dopečený, vyjměte ho z trouby a nechte ho vychladnout. Před podáváním ozdobte povrch koláče moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.