Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé domácí sušenkové střapce z máslového těsta

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Rychlé domácí sušenkové střapce z máslového těsta - postup přípravy

Ať už chcete oživit své vánoční či všednodenní pečení, k oběma účelům se vám bude hodit super recept na jednoduché máslové sušenky ve tvaru střapců. Pokud je budete připravovat jen tak k čaji, můžete je nechat tak, jak jsou. Jestliže z nich budete chtít vyrobit sváteční cukroví, můžete je ozdobit třeba čokoládovou polevou sypanou stříbrnými cukrářskými perličkami.

Ingredience pro:
12 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Dvě vajíčka vyklepněte do hluboké misky, zasypejte je půlkou čajové lžičky soli, jednou lžičkou vanilkového cukru a klasickým krystalovým cukrem a vše vyšlehejte metličkou do hladké a mírně napěněné konzistence. Na kamnech nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte sto gramů másla a zašlehejte ho do oslazených vajíček.

2. KROK

Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a obojí v několika dávkách prosejte přes jemné sítko do vaječné směsi. Každou dávku mouky dobře rozmíchejte. Jakmile začne těsto houstnout, pokračujte v hnětení rukama a vytvořte soudržné a nelepivé těsto.

3. KROK

Vyválejte z těsta válec a rozdělte ho na 12 či 13 kusů (zhruba po 50 gramech). Z každého zformujte dlouhou nudli a tu rozválejte válečkem na placku. V půlce ji podélně přehněte a stranu s ohybem po celé délce nakrojte tak, abyste vytvořili řadu zářezů spojených na spodní straně pár milimetry těsta. Takto připravený plátek stočte do růžičky a položte ji na plech vystlaný pečicím papírem. Stejným způsobem zformujte i zbylé množství těsta.

4. KROK

Plech se střapci vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu kolem 15 minut, dokud povrch sušenek krásně nezezlátne. Hotové sušenky nechte vychladnout, jejich povrch posypejte moučkovým cukrem anebo ho namočte v nějaké čokoládové polevě a zdobení, vyrovnejte na talíř a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů