Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečné loupáky z listového těsta s lískovými ořechy

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Jablečné loupáky z listového těsta s lískovými ořechy - postup přípravy

U tohoto dezertu jistě oceníte, že nemusíte nijak obtížně pracovat s těstem. Jednoduše si připravíte dvě náplně, kterými naplníte připravené listové těsto a můžete začít péct. Budete se olizovat až za ušima.

Ingredience pro:
8 kusů
+ -

Krém

Náplň

Těsto

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V hrnci smíchejte mléko s cukrem, vanilkovým aromatem, vejcem a kukuřičným škrobem. Směs zahřívejte asi 2 minuty, do zhoustnutí. Následně hrnec odstavte z tepla a přikryjte ho potravinovou fólií a směs nechte volně chladnout.

2. KROK

Poznámka: Fólii na hrnec položte tak, aby se přímo dotýkala povrchu jeho obsahu. Díky tomu vám na směsi nevznikne škraloup. 

3. KROK

Zatím si oloupejte jablka a nakrájejte je na čtvrtky, které následně nastrouhejte na hrubém struhadle. Jablka poté vložte na rozehřátou pánev, přidejte k nim máslo a zasypte je cukrem. Směs nechte karamelizovat asi 3 minuty a poté ji nechte volně vychladnout. 

4. KROK

Rozbalte první listové těsto a pomažte ho vychladlým krémem, na který rovnoměrně rozprostřete nastrouhaná jablka. Vše přikryjte druhým listovým těstem a dezert rozkrojte rádýlkem na 8 stejných částí. 

Poznámka: Okraje těsta k sobě prsty pečlivě přilepte, aby náplň nevytékala.

5. KROK

Do středu nejširší části každého kousku udělejte asi 1cm řez jednotlivé části zarolujte tak, jak můžete vidět ve videu níže. Jablečné loupáky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem a pomažte jejich povrch rozšlehaným vejcem s mlékem.

6. KROK

Dezert následně posypte nasekanými lískovými oříšky a pečte jej v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut. 

Poznámka: Ještě teplé loupáky posypte moučkovým cukrem, nechte je vychladnout a můžete servírovat.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů