Tradiční třešňová bublanina - postup přípravy
V letních měsících probíhá sklizeň nejen zeleniny pěstované na zahradě, ale i ovoce. Začervenají se a uzrají jahody, maliny, rybíz, jablka, višně, nebo třeba i třešně. Ty jsou skvělé jak syrové, tak i v koláčích. Obsahují mimo jiné i mnoho vitamínů. Nejtypičtějším koláčem s třešněmi je samozřejmě bublanina, kterou pekly nejčastěji naše babičky. Pokud tedy máte dětství spojené s omamnou vůní třešňové bublaniny, pojďte si ji s námi připomenout.
Ingredience
Ve velké míse si ušlehejte pomocí metličky nebo mixéru vejce s cukrem do pěny, následně přidejte kefír a opět dobře promíchejte. Nakonec přijdou na řadu sypké suroviny, jako je polohrubá mouka a kypřící prášek.
Ty do mísy s vejci, cukrem a kefírem prosejte přes jemné sítko. K ruce si pak vezměte formu na dort, nebo plech a vymažte jej máslem a vysypte moukou. Těsto do plechu vlijte a rovnoměrně rozprostřete. Po celém jeho povrchu poházejte omyté a očištěné třešně. Kdo chce, může je samozřejmě i vypeckovat.
Připravené těsto s třešněmi dejte do trouby a pečte 40 až 45 minut při 180 stupních Celsia. Hotovou třešňovou bublaninu nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbeným šálkem kávy, kakaa, nebo čaje.
Pokud budete chtít koláč vylepšit, můžete jej polít i čokoládovou polevou. K servírování se hodí i čerstvě ušlehaná smetana. Přejeme dobrou chuť a krásné vzpomínky na dětství a léto s babičkou!