Domácí créme brulée - postup přípravy
Znáte francouzský dezert, který se jen rozplývá na jazyku? Créme brulée je skvostný pro svou jemnou a krémovou chuť. Oblíbí si jej zejména milovníci vanilkové příchutě a karamelu. Jeho příprava není nijak složitá, je jen potřeba se řídit určitými zásadami. Pak bude výsledek naprosto dokonalý. Takovým zákuskem můžete oslnit i cennou návštěvu.
Ingredience
Do menšího hrnce si nejprve nalijte smetanu a přidejte do ní vanilkový extrakt. Tekutinu dejte na plotnu a udržujte ji na mírném plamenu, nepřivádějte určitě k varu.
Následně si v samostatné misce vyšlehejte do pěny vaječné žloutky s polovinou krupicového cukru z určeného množství. Směs pak vlijte do zahřáté smetany a metličkou míchejte do zhoustnutí. Udržujte mírný až střední plamen. Až bude hmota hustá, odstavte ji z plotny.
Připravený krém ze smetany a vaječných žloutků postupně vlijte do jednotlivých zapékacích mističek a ty pokládejte do plechu naplněného z části vodou. Poté vše dejte do trouby a nechte „vařit“ asi 45 minut při 165 stupních Celsia.
Po uplynutí doby vyjměte misky s créme brulée z trouby, nechte je vychladnout, přikryjte potravinovou fólií a chlaďte v lednici nejméně dvě hodiny.
Na řadě je tvoření karamelové krusty. Tu uděláte tak, že povrch krému posypete krupicovým cukrem a hořákem ho rozpustíte.
Jestliže hořák nemáte, nevěšte hlavu. Mističky s krémem umístěte těsně pod topná tělíska do trouby a zahřívejte na vyšší stupeň asi pět až sedm minut. Pak si jen na této dobrotě pochutnávejte.