Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké profiterolky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Křehké profiterolky - postup přípravy

Milujete odpalované těsto a chcete se ho naučit péct i doma? Máme pro vás recept přímo z kuchyně renomovaných cukrářů z Francie, odkud k nám profiterolky také přišly.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hrnce nebo vyšší pánve nalejte vodu, přidejte máslo a špetku soli a zvolna zahřívejte. Jakmile se máslo zcela rozpustí, zvyšte plamen a až začne směs vřít, hrnec nebo pánev z plamene sejměte.




Poté postupně přisypávejte mouku a stále míchejte. Hrnec nebo pánev vraťte na sporák a za stálého míchání vaře, dokud není těsto husté a na povrchu lesklé.

Nyní potřebujete těsto trochu ochladit, čehož docílíte nejlépe tak, že ho přemístíte do skleněné mísy a necháte je nějakou dobu odpočinout. Poté do těsta postupně rozbijte a vmíchejte vejce, dokud nebude těsto jednolité a hladké. Nespěchejte a vejce opravdu zpracovávejte jedno po druhém. Těsto nechejte vychladnout. Pokud tento postup dodržíte, zabráníte tomu, aby těsto bylo příliš měkké a nedrželo požadovaný tvar.

Vezměte si plech na pečení, vyložte jej pečicím papírem a lehce jej postříkejte vodou z láhve s rozprašovačem. Tento cukrářský trik způsobí, že jak se bude voda odpařovat, těsto snadněji vyskočí. Těstem naplňte cukrářský sáček a pomocí něj tvořte na plechu postupně „koláčky“.

Než ovšem nanesete na pečicí papír veškeré těsto, doporučujeme vám na vzorku vyzkoušet, zda má potřebnou konzistenci. Pokud těsto pomocí čajové lžičky přenesete na pečicí papír a ono se rozlévá, je třeba je zahustit. To uděláte tak, že v menším množství vody nad plamenem rozpustíte stejné množství másla a postupně do směsi přimícháte také hladkou mouku. Hustou směs nechejte vychladnout a vmíchejte ji do předtím připraveného těsta.

Na začátku je nutno mít troubu předehřátou na vyšší teplotu, v tomto případě 230 °C. Při této teplotě pečte profiterolky po dobu 10 minut a po uplynutí této doby ji snižte na 200 °C.

A jak poznáte, že je těsto správně upečené? Vyskočilo a dole se tvoří bílý povlak. Pokud do těsta zaboříte lžičku, zůstane rovně a nepadá do stran.

Hotové profiterolky můžete podélné rozříznout a plnit například šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem, a kousky čerstvého ovoce. Vrch kuliček můžete posypat prosátým moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů