Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaná citronová roláda

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nadýchaná citronová roláda - postup přípravy

Chystáte slavnostní posezení s rodinou nebo přáteli? Potom se rozhodně neobejde bez lahodného zákusku, který si budou chtít všichni přidat. Chybu neuděláte například s nadýchanou roládou s vůní a příchutí citronu. Je velmi osvěžující a doslova se rozplývá v ústech.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Poté se pusťte do přípravy těsta na korpus. V míse si vyšlehejte do pěny vejce spolu se žloutky, solí a krupicovým cukrem.




Následně přisypte prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva.

Přilijte rozpuštěné a zchladlé máslo, mléko a vypracujte homogenní těsto polotekuté konzistence.

Nyní si k ruce vezměte plech s pečícím papírem a vlijte do něj připravené těsto.

To rovnoměrně rozetřete špachtlí a dejte péct do trouby asi na 10 až 15 minut. Povrch těsta by měl zezlátnout.


Až bude korpus upečený, vyjměte jej a ihned zarolujte i s pečícím papírem do rolády. Lépe vám to však půjde, když piškot trochu zchladne.

V další fázi si připravte cukrový sirup s příchutí citronu. To učiníte tak, že si vyšleháte vejce s cukrem, máslem a citronovou kůrou a poté přilijete tenkým proudem horkou citronovou šťávu.

Nakonec rozprostřete piškotový korpus, potřete jej citronovým sirupem, přidejte také vrstvu čerstvě vyšlehané smetany a opět opatrně zarolujte.

Povrch rolády je možné rovněž potřít šlehačkou a dozdobit kousky citronu.

Dezert dejte tuhnout do lednice na několik hodin a poté podávejte pokrájený na stejně silné plátky třeba s kávou. Přejeme dobrou chuť.

Pokud vás nezaujala citronová verze, můžete klidně vsadit i na tu pomerančovou. Místo citronové šťávy tedy použijete na sirup tu pomerančovou. Možné je do zákusku ovšem zakomponovat i čerstvé ovoce typu jahody, banány, borůvky a podobně.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů