Nadýchaná citronová roláda - postup přípravy
Chystáte slavnostní posezení s rodinou nebo přáteli? Potom se rozhodně neobejde bez lahodného zákusku, který si budou chtít všichni přidat. Chybu neuděláte například s nadýchanou roládou s vůní a příchutí citronu. Je velmi osvěžující a doslova se rozplývá v ústech.
Těsto
Náplň
Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Poté se pusťte do přípravy těsta na korpus. V míse si vyšlehejte do pěny vejce spolu se žloutky, solí a krupicovým cukrem.
Následně přisypte prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva.
Přilijte rozpuštěné a zchladlé máslo, mléko a vypracujte homogenní těsto polotekuté konzistence.
Nyní si k ruce vezměte plech s pečícím papírem a vlijte do něj připravené těsto.
To rovnoměrně rozetřete špachtlí a dejte péct do trouby asi na 10 až 15 minut. Povrch těsta by měl zezlátnout.
Až bude korpus upečený, vyjměte jej a ihned zarolujte i s pečícím papírem do rolády. Lépe vám to však půjde, když piškot trochu zchladne.
V další fázi si připravte cukrový sirup s příchutí citronu. To učiníte tak, že si vyšleháte vejce s cukrem, máslem a citronovou kůrou a poté přilijete tenkým proudem horkou citronovou šťávu.
Nakonec rozprostřete piškotový korpus, potřete jej citronovým sirupem, přidejte také vrstvu čerstvě vyšlehané smetany a opět opatrně zarolujte.
Povrch rolády je možné rovněž potřít šlehačkou a dozdobit kousky citronu.
Dezert dejte tuhnout do lednice na několik hodin a poté podávejte pokrájený na stejně silné plátky třeba s kávou. Přejeme dobrou chuť.
Pokud vás nezaujala citronová verze, můžete klidně vsadit i na tu pomerančovou. Místo citronové šťávy tedy použijete na sirup tu pomerančovou. Možné je do zákusku ovšem zakomponovat i čerstvé ovoce typu jahody, banány, borůvky a podobně.