Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané koblihy

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nadýchané koblihy - postup přípravy

Také se občas v pekárně necháte zlákat nadýchanými koblihami? Jenže doma vás možná čeká zklamání. To, co se v obchodě tváří jako čerstvý výrobek je ve skutečnosti tuhé a nepříliš lahodné. Daleko lépe uděláte, když si příště připravíte domácí koblihy. Přípravy se totiž není třeba vůbec bát – na tento snadný recept nepotřebujete ani droždí, ani kdejaké dovednosti. Zvládne jej úplně každý.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mouku spolu se sodou a solí prosejte do hluboké mísy. Vejce vyšlehejte s cukrem do hladka a mezitím si na plotně nebo v mikrovlnce rozpusťte máslo. Nesmí se ale vařit, mělo by se jen roztéci.




Do mouky udělejte malý důlek a postupně do něj přidejte rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce spolu s cukrem a teplé mléko. Těsto promíchejte lžící a potom ho řádně prohněťte rukama. Mělo by být měkké a mírně lepkavé. Podle potřeby přidejte mouku, ale dávejte pozor, abyste jí nedali příliš – těsto by pak bylo hutné a těžké.

Vypracované těsto překryjte v míse utěrkou a nechte 10 minut odpočívat na teplém místě. Poté si těsto přeneste na pracovní plochy a vyválejte jej na plát o tloušťce asi 1 cm.

Vyřízněte z něj malé kruhy sklenicí nebo hrnkem. Uprostřed každého kruhu vytvořte kulatý otvor pomocí menšího vykrajovátka (třeba na cukroví).

V hrnci si mezitím rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Budete potřebovat, aby se do oleje koblihy mohly zcela ponořit. Jakmile je olej dostatečně horký, můžete vkládat připravené koblihy. Opečte je z obou stran, dokud nezískají nádherně zlatou barvu.

Hotové koblihy nechte okapat na ubrousku. Je to důležité, aby se vsákla přebytečná mastnota, která by chuť kazila. Servírujte se šlehačkou, povidly nebo třeba tvarohovým krémem a bohatě posypané cukrem. Je to samozřejmě hříšný a kalorický dezert, ale čas od času se můžete rozmazlovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů