Nadýchané vdolky či koblihy z jogurtového těsta - postup přípravy
Jednodušší a chutnější recept už nenajdete. Z tohoto jogurtového těsta připravíte jak slané či sladké vdolečky, tak i plněné či neplněné koblížky. A i přes jednoduchou přípravu budou chutnat náramně! Připravte si k nim svou oblíbenou náplň či omáčku a získáte chutnou snídani či sladký oběd.
Ingredience
Ještě než vytvoříte těsto, postavte na kamna velkou pánev s vrstvou rostlinného oleje, aby se řádně rozpálila.
Do hluboké mísy nalijte jogurt, přidejte dvě polévkové lžíce cukru (případně jeho množství přizpůsobte podle vlastní chuti či výslednému záměru – pro slanou variantu nepřidávejte žádný, anebo jen malou lžičku). Ke směsi vyklepněte jedno vajíčko a vidličkou či metlou promíchejte všechny přísady dohladka.
Za stálého míchání přidávejte po částech hladkou mouku prosátou přes jemné sítko a pokaždé ji do těsta důkladně zapracujte. Nakonec přidejte půl čajové lžičky jedlé sody a znovu promíchejte.
Polévkovou lžící odebírejte kousky těsta a vyhazujte je do rozpáleného oleje v pánvi.
Smažte je v horkém oleji dozlatova. Dvěma vidličkami či obracečkou je během smažení otočte na druhou stranu a pokračujte ve smažení, dokud nezezlátnou i z druhé strany.
Dosmažené lívanečky sejměte z pánve a nechte je okapat na talíři vyloženém vrstvou papírových ubrousků, abyste z nich odsáli přebytečný olej po smažení.
Počítejte s tím, že během pobytu v rozpálené pánvi několikrát zvětší svůj objem, čímž vytvoří útvar podobný koblize. Toho můžete využít a naplnit je ovocnou zavařeninou, vanilkovým krémem či jinou náplní, kterou máte rádi.
Pokud připravujete lívanečky ve slané verzi, můžete je doplnit dipem ze smetanového sýra, lisovaného česneku a čerstvě nasekaných zelených bylinek.
Dobrou chuť.