100 kusů cukroví z křehkého těsta - postup přípravy
Vánoční pečení nemusí být zdlouhavé a obtížné, ale ani nudné. Pokud chcete vytvořit větší množství druhů cukroví, klidně si vystačíte s jediným těstem. Jediné, co vám nesmí chybět, je fantazie a spousta čokolády a oříšků.
Ingredience
Na světlé těsto
Na tmavé těsto
Na ozdobení
Křehké těsto
Příprava křehkého těsta není složitá, je ale třeba dbát na jednu věc: nikdy nesmí začít tát. Pracujte s ledově vychlazeným máslem i vejci, ideálně při nižší teplotě a co nejrychleji.
1. Do misky prosejte hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte na kousky pokrájené, ledově vychlazené máslo a rukama z přísad rychlým promačkáváním vytvořte písčitou směs.
2. K drobence přidejte tři vychlazené vaječné žloutky a opět co nejrychleji je zapracujte do těsta, abyste získali soudržnou a nelepivou hmotu.
3. Těsto rozdělte na 2 části. K jedné z nich přidejte lžičku citrónové kůry a 25 gramů hladké mouky a vše zpracujte do homogenního těsta. To zabalte do fólie a vložte do lednice. Ke druhé části přisypejte kakao a přikápněte kapku vanilkové esence, opět vše zapracujte, těsto zabalte a pošlete ho odpočinout do lednice.
4. Obě barevná těsta nechte v lednici alespoň 1 hodinu, lépe však déle. Po odležení můžete začít s přípravou cukroví, které po vykrájení pečte při 180 °C asi 20 až 25 minut.
Možnosti zdobení před upečením
Když je těsto připravené, vyválejte jedno z nich na tenký plát a vykrajujte z něho tvary, které se vám líbí.
1. Před upečením některé z nich z jedné strany namočte do cukru a upečte je i s ním. Tak získáte jeden druh zdobení.
2. Dále vykrájejte květinky, kolečka, srdíčka a další tvary, které po upečení ještě ozdobíte čokoládou nebo oříšky.
3. Z těsta uválejte váleček, rozdělte ho na části a ty zformujte do tvaru rohlíčků.
4. Do další části světlého těsta zapracujte čokoládové chipsy, vyválejte jej na placku a vykrajujte jednoduchá kolečka.
5. Do plátu těsta válečkem obtiskněte cukrářskou strukturální fólii a vykrajujte z něj jednoduché tvary.
6. Pokud jste vykrájeli několik stejných tvarů, do některých z nich utvořte před upečením středový otvor ve tvaru kolečka, květinky, srdce či hvězdičky.
Možnosti zdobení po upečení
1. Dvojice stejných tvarů, z nichž vždy jeden kus je s vykrojeným středem, můžete klasicky slepit džemem, nutellou či rozpuštěnou čokoládou.
2. Konce rohlíčků namočte do tmavé či bílé čokolády.
3. Jednoduché tvary bez protikusu postříkejte čokoládou ze zdobicího sáčku.
4. Poloviny jednoduchých tvarů bez protikusu namáčejte do rozpuštěné čokolády, kterou před zaschnutím posypejte trochou drcených pistácií, kešu nebo jiných oříšků.
5. Kousky kandovaných třešní nebo poloviny vlašských ořechů potřete rozpuštěnou čokoládou a přilepte je do středu sušenek ve tvaru květiny.
Výše uvedené způsoby zdobení berte pouze jako příklady. Možnosti jsou téměř neomezené, nechte se unášet svou fantazií a při pečení se dobře bavte. Když budete pracovat s láskou a radostí, bude to na výsledku znát.
Videopostup krok za krokem