Andělské slzy s vanilkou a tvarohem - postup přípravy
Hledáte-li dezert, který by působil slavnostně, určitě neváhejte a připravte si tento recept. Postup je trochu delší, ale není složitý a stojí za to jej vyzkoušet. Recept na andělské slzy zvládnou i začátečníci.
Těsto
Náplň
Sníh
Do mísy dejte vaječné žloutky a bílky odložte bokem na později. Do větší mísy prosejte mouku, osolte ji a přisypte také kypřící prášek do pečiva. Suché přísady promíchejte a dejte je bokem.
Do připravených žloutků přisypejte cukr, vanilkový cukr a metličkou vše vyšlehejte. Poté přimíchejte citronovou šťávu a citronovou kůru.
Tip: Citronovou kůru použijte z citronu, který je důkladně omytý a chemicky neošetřený.
Následně žloutkovou směs vlijte do suché směsi. Přidejte změklé máslo a ručně vypracujte těsto. Hotové těsto nechte v míse odpočívat.
Poznámka: V tomto receptu je použita polohrubá mouka, která lépe saje tuk a vodu. Hladká mouka nefunguje stejně v takové míře.
Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň. Do mísy vložte tvaroh a smíchejte jej s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a vejcem.
Tip: Aby byla konzistence co nejjemnější, použijte k jejímu smíchání ponorný mixér.
Odpočaté těsto potrhejte na menší kousky a uložte ho na plech vyložený pečicím papírem. Poté jej rovnoměrně roztlačte po celém plechu pomocí rukou. Kraje těsta vyvyšte do výšky 1 cm – zabráníte tím vytečení náplně pod koláč.
Tip: Po celém povrchu těsto propíchejte pomocí vidličky – zamezíte tak jeho nafukování během pečení.
Na připravené těsto položte hrudky tvarohové náplně, kterou rovnoměrně rozetřete po celém povrchu koláče tak, aby byla zarovnaná a plech vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. Těsto pečte po dobu 25–30 minut.
Zatímco se těsto peče, připravte si sníh. Vaječné bílky v míse šlehejte asi 1 minutu a poté k nim, za stálého šlehání, přidejte cukr, a to postupně, natřikrát. Jakmile vznikne tuhý sníh, šlehání ukončete.
Sníh vložte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí. Upečené těsto vyjměte z trouby a ihned jej ozdobte připraveným sněhem.
Poznámka: Jaký tvar zdobení zvolíte, je na vás. Podstatné je, aby byl sněhem pokrytý celý povrch upečeného těsta.
Koláč se sněhem znovu vložte do trouby a pečte ho na 175 °C po dobu 10–12 minut. Po upečení nechte koláč úplně vychladnout.
Tip: Andělské slzy nakrájejte na kousky až poté, co vychladne. Pokud byste jej krájeli hned, mohl by popraskat, jelikož by těsto nestihlo mírně zvlhnout od tvarohové náplně.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts