Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Andělské slzy s vanilkou a tvarohem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Andělské slzy s vanilkou a tvarohem - postup přípravy

Hledáte-li dezert, který by působil slavnostně, určitě neváhejte a připravte si tento recept. Postup je trochu delší, ale není složitý a stojí za to jej vyzkoušet. Recept na andělské slzy zvládnou i začátečníci.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Náplň

Sníh

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do mísy dejte vaječné žloutky a bílky odložte bokem na později. Do větší mísy prosejte mouku, osolte ji a přisypte také kypřící prášek do pečiva. Suché přísady promíchejte a dejte je bokem. 

2. KROK

Do připravených žloutků přisypejte cukr, vanilkový cukr a metličkou vše vyšlehejte. Poté přimíchejte citronovou šťávu a citronovou kůru. 

Tip: Citronovou kůru použijte z citronu, který je důkladně omytý a chemicky neošetřený.

3. KROK

Následně žloutkovou směs vlijte do suché směsi. Přidejte změklé máslo a ručně vypracujte těsto. Hotové těsto nechte v míse odpočívat.  

4. KROK

Poznámka: V tomto receptu je použita polohrubá mouka, která lépe saje tuk a vodu. Hladká mouka nefunguje stejně v takové míře.  

5. KROK

Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň. Do mísy vložte tvaroh a smíchejte jej s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a vejcem. 

Tip: Aby byla konzistence co nejjemnější, použijte k jejímu smíchání ponorný mixér.

6. KROK

Odpočaté těsto potrhejte na menší kousky a uložte ho na plech vyložený pečicím papírem. Poté jej rovnoměrně roztlačte po celém plechu pomocí rukou. Kraje těsta vyvyšte do výšky 1 cm – zabráníte tím vytečení náplně pod koláč.

7. KROK

Tip: Po celém povrchu těsto propíchejte pomocí vidličky – zamezíte tak jeho nafukování během pečení. 

8. KROK

Na připravené těsto položte hrudky tvarohové náplně, kterou rovnoměrně rozetřete po celém povrchu koláče tak, aby byla zarovnaná a plech vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. Těsto pečte po dobu 25–30 minut.

9. KROK

Zatímco se těsto peče, připravte si sníh. Vaječné bílky v míse šlehejte asi 1 minutu a poté k nim, za stálého šlehání, přidejte cukr, a to postupně, natřikrát. Jakmile vznikne tuhý sníh, šlehání ukončete.

10. KROK

Sníh vložte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí. Upečené těsto vyjměte z trouby a ihned jej ozdobte připraveným sněhem.

Poznámka: Jaký tvar zdobení zvolíte, je na vás. Podstatné je, aby byl sněhem pokrytý celý povrch upečeného těsta.

11. KROK

Koláč se sněhem znovu vložte do trouby a pečte ho na 175 °C po dobu 10–12 minut. Po upečení nechte koláč úplně vychladnout.

Tip: Andělské slzy nakrájejte na kousky až poté, co vychladne. Pokud byste jej krájeli hned, mohl by popraskat, jelikož by těsto nestihlo mírně zvlhnout od tvarohové náplně.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů