Jemná roláda plněná vanilkovým krémem a sypaná kokosem - postup přípravy
Rolády patří ke strašákům domácích pekařů. Ačkoliv je jejich příprava vcelku snadná, mnozí začínající, ale často i pokročilí kuchaři a cukráři nemají odvahu se do nich pustit. Pokud jste na tom podobně, ale přemýšlíte, že byste se přeci jen pokusili roládu pokořit, máme pro vás skvělý recept.Nejprve připravte krém. V kastrůlku smíchejte dvě vajíčka, špetku soli, 200 gramů cukru a vanilkový cukr. Přilijte mléko a mouku a důkladně promíchejte. Postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Přimíchejte máslo. Odstavte ho z ohně a nechte vychladnout.
Zapněte troubu na 180 °C, aby se rozehřála. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
Nyní vyrobte těsto na korpus. Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do pevné pěny. K té pak přidejte normální a vanilkový cukr a jemně míchejte, dokud nezískáte hustý krém. Nyní přimíchejte žloutky a olej a promíchejte. Do vajíčkové hmoty prosejte přes síto hladkou mouku a důkladně ji vmíchejte do hmoty. Nakonec přisypejte strouhaný kokos a řádně odspodu těsto promíchejte.
Takto připravené těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte těsto tak dlouho, dokud jeho povrch nezezlátne.
Poté korpus vyjměte z trouby, sejměte ho z plechu spolu s pečicím papírem a položte ho na vlhkou utěrku. Zatočte těsto s papírem a utěrkou do pevné role a nechte ho vychladnout.
Do vychladlého krému vmíchejte nastrouhaný kokos a vyšlehanou šlehačku. Rozbalte těsto z utěrky, a aniž byste sundávali dolů pečicí papír, potřete placku polovinou připraveného krému. Znovu těsto stočte, ale přitom zároveň sloupávejte pečicí papír.
Roládu položte na tác a celou ji pokryjte zbylou polovinou krému, posypejte strouhaným kokosem a ozdobte sedmikráskami.