Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemná roláda plněná vanilkovým krémem a sypaná kokosem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jemná roláda plněná vanilkovým krémem a sypaná kokosem - postup přípravy

Rolády patří ke strašákům domácích pekařů. Ačkoliv je jejich příprava vcelku snadná, mnozí začínající, ale často i pokročilí kuchaři a cukráři nemají odvahu se do nich pustit. Pokud jste na tom podobně, ale přemýšlíte, že byste se přeci jen pokusili roládu pokořit, máme pro vás skvělý recept.

Ingredience pro:
10 porcí

Krém

Těsto

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve připravte krém. V kastrůlku smíchejte dvě vajíčka, špetku soli, 200 gramů cukru a vanilkový cukr. Přilijte mléko a mouku a důkladně promíchejte. Postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Přimíchejte máslo. Odstavte ho z ohně a nechte vychladnout.




Zapněte troubu na 180 °C, aby se rozehřála. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.

Nyní vyrobte těsto na korpus. Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do pevné pěny. K té pak přidejte normální a vanilkový cukr a jemně míchejte, dokud nezískáte hustý krém. Nyní přimíchejte žloutky a olej a promíchejte. Do vajíčkové hmoty prosejte přes síto hladkou mouku a důkladně ji vmíchejte do hmoty. Nakonec přisypejte strouhaný kokos a řádně odspodu těsto promíchejte.

Takto připravené těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte těsto tak dlouho, dokud jeho povrch nezezlátne.

Poté korpus vyjměte z trouby, sejměte ho z plechu spolu s pečicím papírem a položte ho na vlhkou utěrku. Zatočte těsto s papírem a utěrkou do pevné role a nechte ho vychladnout.

Do vychladlého krému vmíchejte nastrouhaný kokos a vyšlehanou šlehačku. Rozbalte těsto z utěrky, a aniž byste sundávali dolů pečicí papír, potřete placku polovinou připraveného krému. Znovu těsto stočte, ale přitom zároveň sloupávejte pečicí papír.

Roládu položte na tác a celou ji pokryjte zbylou polovinou krému, posypejte strouhaným kokosem a ozdobte sedmikráskami.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů