Babiččina švestková povidla

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
60 minut
ČAS VAŘENÍ
300 minut
NÁROČNOST
Snadná

Babiččina švestková povidla - postup přípravy

Švestková povidla se hodí jak do sladkých koláčů či buchet, tak i jako doplněk k pečeným či grilovaným masům a sýrům. Připravte si domácí povidla ze své bohaté úrody švestek podle starého babiččina receptu.
1. KROK

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte. Polovinu švestek vložte do hrnce či pekáče, zasypejte je polovinou cukru a přisypejte druhou polovinu švestek i cukru. Vše pak rukama důkladně promíchejte, aby se cukr dostal na všechny švestky.

2. KROK

Během přípravy rozehřejte troubu na 200 °C a připravené švestky v hrnci vložte dovnitř do spodní části trouby (velikost hrnce zřejmě stejně nedovolí jiné umístění). Švestky pečte po dobu 2 hodin, přičemž první půlhodinu je často promíchávejte. Po dvou hodinách snižte teplotu na 150 °C a pečte je další půlhodinu. Poté zkontrolujte hustotu rozvaru a případně nechte ještě dopékat.

Přesná doba pečení závisí na tom, jakou hustotu od povidel očekáváte a jak šťavnaté švestky máte k dispozici. Dejte pozor, abyste švestky nespálily nebo naopak nebyly příliš vodnaté. Počítejte ale s tím, že během chladnutí se z nich ještě nějaká voda vypaří a povidla ještě poměrně dost zhoustnou.

3. KROK

Po dopečení vyndejte hrnec se švestkami a snižte teplotu pečení na 100 °C. Poté do trouby vložte plech, na němž jsou vyrovnané zavařovací sklenice, které nechte při této teplotě sterilizovat 15 až 20 minut. Poté sklenice naplňte připravenými povidly a otevřené je vložte zpátky do trouby, kde je pečte stále při 100 °C další hodinu nebo i o něco déle.

4. KROK

Sklenice s povidly nakonec vyndejte z trouby, ihned je pevně zavíčkujte a nechte vychladnout. Povidla uložte v suchu a temnu a používejte, jak jste zvyklí.

5. KROK

Videopostup krok za krokem


Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 178 hlasů
Nahlásit chybu
76 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt