Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané zelí bez sterilizace

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut

Nakládané zelí bez sterilizace - postup přípravy

Během zimy je třeba mít dostatečný přísun zeleniny. Co ale, když ji nemáme čerstvou? Nevadí. Vhod může přijít i ta nakládaná, kterou si můžeme hned po sklizni nachystat. Nejenom, že nám konzumace dodá mnoho vitamínů a minerálů, ale takto nakládané zelí se hodí i jako doplněk k mnoha pokrmům. Jeho příprava není nijak složitá a vše se dá zvládnout bez sterilace.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem přípravy je samozřejmě nachystání veškeré zeleniny, která je pro recept třeba. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte mrkev, oloupejte i česnek, který prolisujte. Potom si vezměte zelí, které klasicky nakrouhejte, na velikost dle vašich preferencí. Následně už všechny základní ingredience jenom nasucho promícháte a necháte pár chvil odležet.




Mezi tím si můžete připravit nálev. Ten vznikne z vody, kterou přivedete k varu. Potom k ní přidáte sůl s cukrem, bobkový list a černý pepř. Provaříte po dobu asi dvou minut a přimícháte olej. Takto nechte na sporáku udržovat teplotu těsně pod bodem varu.

Nachystanou zeleninu už si můžete připravit do jednotlivých sklenic. Ty by měly být dokonale čisté, jinak hrozí možná kontaminace. Jakmile je zelenina ve sklenicích, lehce upěchovaná, tak ji můžete začít zalévat horkým nálevem, který by měl být pokud možno až po okraj.

Následně zakryjte sklenice talířem, nebo na ně jenom položte víčko – ale nešroubujte. Takto počkejte, až nálev vychladne. Až potom je můžete důkladně zavíčkovat. V tu chvíli je také třeba uskladnit je na správné místo. Ideální je lednice, nebo také sklep. Tedy místo chladné a tmavé. Tam by následně mělo nakládané nesterilizované zelí vydržet klidně i několik měsíců. Tedy po celou zimu, kdy může být připraveno ke konzumaci.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů