Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí konzerva z kuřecích stehen a cibule

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 300 minut

Domácí konzerva z kuřecích stehen a cibule - postup přípravy

Občas se stane, že máte spoustu kuřecího masa, ale nemáte k dispozici tolik místa v lednici či v mrazáku. V tu chvíli máte několik možností – buďto je můžete sníst, případně je rozdat, anebo si připravte domácí kuřecí konzervu, v níž maso vydrží až rok bez ztráty kvality.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kuřecí stehna očistěte od zbytků peří a důkladně je omyjte pod proudem vody. Poté je dobře osušte papírovými utěrkami. Osušené maso vložte do mísy, nasypejte na něj sůl, mletý černý pepř, sladkou papriku a podravku a rukama vše promíchejte tak, aby se všechna stehna kořením dobře obalila. Poté k masu přidejte dvě lžičky octa a opět vše dobře promíchejte.

2. KROK

Oloupejte tři velké cibule a nakrájejte je na kulaté plátky. Vložte je do hluboké mísy a přidejte k nim jemně nasekanou čerstvou petrželku. Vše dobře promíchejte.

3. KROK

Připravte si litrové zavařovací sklenice, které důkladně vymyjte, sterilizujte v troubě nebo ve vroucí vodě a nechte je úplně oschnout. Na dno sklenice vhoďte dva plátky cibule a na ně vyskládejte kuřecí stehna (viz video). Navrch položte další kolečko cibule a odložte stranou. Takto naplňte i zbylé sklenice.

4. KROK

Všechny sklenice uzavřete víčky, vyskládejte je do velkého hrnce, jehož dno vyložte utěrkou, a zalijte vodou tak, aby dosahovala asi do dvou třetin výšky sklenic. Hrnec přiklopte pokličkou, postavte ho na sporák, vodu přiveďte k varu, ztlumte oheň na mírnou úroveň a nechte 5 hodin probublávat.

5. KROK

Po zavaření vyndejte sklenice z hrnce, neotáčejte je dnem vzhůru, zakryjte je teplou dekou a nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Poté už konzervy stačí uskladnit na chladném a tmavém místě, kde je můžete skladovat až 12 měsíců.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů