Banánový chlebíček s vůní kávy - postup přípravy
Omamná vůně banánů, která se snoubí s kávovým aroma, karamelem a vlašskými ořechy, nenechá nikoho v klidu, dokud bude ještě poslední kousíček tohoto dezertu na talířku. Banánový chlebíček je návyková záležitost, nadto jeho přípravu zvládne úplně každý. A zužitkují se i banány, které byste jinak vyhodili.
Ingredience
Říká se, že banánový chlebíček vznikl za doby Velké hospodářské krize ve Spojených státech, kdy hospodyňky nakupovaly přezrálé banány za nižší cenu. Z nich pak připravovaly lahodný a vláčný dezert, který je dnes znám jako banánový chlebíček a mohou se při jeho přípravě použít i banány, o které by nikdo v domácnosti nejevil zájem.
Připravte si velkou hlubokou misku, do které nakrájejte na plátky oloupané banány. Přidejte lžíci instantní kávy a směs rozmixujte pomocí tyčového mixéru dohladka. Do směsi rozklepněte čerstvé vajíčko a vyšlehejte pomocí kovové metly spolu s přidaným cukrem.
Směs by měla být zcela hladká. Za stálého míchání přilijte olej, přisypejte prosátou mouku a prášek do pečiva, lehce osolte. Metličkou stále míchejte. Přisypejte čokoládové lupínky, které opatrně vmíchejte do těsta s pomocí vařečky. Kupované čokoládové pecky nebo lupínky lze nahradit nadrcenou zbylou čokoládou ze spíše.
Formu na přípravu biskupského chlebíčku nebo tunel vymažte pořádně máslem, vylijte připravené těsto do pečící nádoby a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C. Těsto můžete zkontrolovat pomocí špejle, po dopečení nechte vychladnout, před podáváním dozdobte karamelem a vlašskými ořechy. Upečený banánový chlebíček je měkký a nadýchaný, voní po ovoci i kávě a výtečně se hodí jako dezert k odpolednímu posezení.