Buchty s čokoládovou náplní - postup přípravy
Většina lidí má ráda lahodné pečivo s čokoládovou náplní. Je celkem snadné si pro takové pochoutky zajít do obchodu či pekárny, ale nic nemá na to, když si tyto buchty zvládnete upéct doma sami. Využijete je i jako občerstvení na oslavy.
Těsto
Zdobení
Na pomazání
Nachystejte si hlubokou mísu a mléko si rozehřejte, aby bylo vlažné. Nalijte jej do mísy, přidejte suché droždí a promíchejte. Poté přidejte i moučkový cukr, vše zamíchejte metličkou. Mísu zakryjte víkem a nebo potravinářskou fólií, nechejte kynout okolo 5 až 10 minut. Poté přidejte rostlinný olej, vejce a vanilkový cukr a umíchejte hladkou směs.
Postupně začněte přidávat hladkou mouku a sůl, zpočátku míchejte metličkou, po chvíli začněte hníst ručně. Rukama vypracujte hladkou a nelepivou kouli. Mísu znovu přikryjte a nechejte po dobu 1 hodiny na teplém místě.
Jakmile těsto vykyne, tak jej ručně zpracujte do tvaru podobného tlustému válci a rozdělte jej na dvě části, ze kterých vytvarujte kuličku. První kuličku dejte na pracovní plochu, posypejte moukou a rozválejte na tenčí plát, který bude velikostně stejný jako zapékací mísa, ve které budete buchtu péct. Formu vymažte máslem a těsto na ni položte.
Nyní na plát těsta v míse rozložte cca 15 kousků hořké čokolády. Pokud máte raději sladší buchty, tak klidně zvolte čokoládu mléčnou nebo bílou. Postup zopakujte i s druhou částí těsta a položte jej na čokoládu. Prsty vytvarujte 15 buchtiček tak, aby v každé byl jeden kousek čokolády. Zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechejte 20 až 30 minut odležet.
Rozklepněte vejce a oddělte bílek od žloutku. Žloutek vložte do mističky a rozšlehejte jej s jednou lžicí mléka. Všechny buchtičky potřete touto směsí před pečením. Buchty dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů po dobu 30 minut. Po vytáhnutí z trouby je potřete medem. Poté je čistě na vás, čím se rozhodnete je posypat, ideální jsou například plátky mandlí. Po vychladnutí můžete podávat, dobrou chuť!