Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený čokoládový dort ze dvou přísad a ovocný smetanový dortík

Nepečený čokoládový dort ze dvou přísad a ovocný smetanový dortík - postup přípravy

Že je výroba dezertů náročná na čas i suroviny? Ale kdeže! Přinášíme vám dva recepty, které vám dokážou, že báječný dort vyrobíte i bez pečení a hor různých surovin a ochucovadel. Jeden banánový dort s kakaem jen ze dvou přísad a druhý smetanový dortík s ovocem, na který potřebujete ingredience tři. Nejenže jsou osvěžující, ale také zdravé a jen málo kalorické.

Ingredience pro:
1 porce

Čokoládový dort ze dvou přísad

Svěží dort ze zakysané smetany a ovoce

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Čokoládový dort ze dvou přísad

Banány oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Nasypejte je do misky a vložte na několik hodin do mrazáku.




Zmrzlé banány nasypejte do nádoby mixéru, přidejte dvě lžíce kakaa a zapněte mixér nejprve na nízké obrátky a později na vyšší, abyste zmrazené ovoce rozdrtili na hmotu homogenní a hladké konzistence bez hrudek.

V průběhu mixování čas od času mixér zastavte a špachtlí odloupejte tuhé části, které se přichytily ke stěnám misky, aby se směs rozmixovala rovnoměrně.

Připravte si tác nebo talíř, jehož povrch hojně zasypejte kakaem. Položte na tác kroužek z dortové formy, který jste předem vyložili acetátovou fólií a vlijte do něj rozmixovanou banánovou hmotu. Špachtlí hmotu rovnoměrně rozprostřete po celé ploše formy a vložte asi na 1 hodinu do lednice.

Po uplynutí hodiny vyndejte dort z lednice, odstraňte dortový kroužek i acetátovou fólii a hotový dort zasypejte přes sítko kakaem.

Svěží dort ze zakysané smetany a ovoce

Zakysanou smetanu vyklopte do misky a pokud chcete, doslaďte ji vanilkovým cukrem a obojí dobře rozmíchejte elektrickým šlehačem do jemné konzistence.

Dortovou formu vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru či acetátovou fólií, na její dno rozložte těsně vedle sebe kulaté piškoty, na ně rozprostřete vrstvu čerstvého ovoce a vše zalijte tenkou vrstvou zakysané smetany. Na ni opět vyskládejte piškotové patro, na něj přijde další ovoce a opět smetana. Vrstvy opakujte, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední patro by mělo být ze zakysané smetany.

Hotový dort vložte přes noc vychladit do lednice, pak odstraňte formu a pokud chcete, ozdobte povrch dortu čerstvým ovocem a snítkami máty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů