Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládová pěna

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Čokoládová pěna - postup přípravy

Přinášíme vám recept na geniální a lahodnou pochoutku, která osloví i ty největší gurmány. Kromě toho, že přináší skutečné potěšení, je navíc také přívětivá k našemu zdraví. Pokud použijeme kvalitní suroviny, můžeme hovořit dokonce o zdravotních přínosech. A to už je u dezertu co říci! A aby těch superlativů nebylo málo, musíme dodat, že se jedná o dobrotu neskutečně jednoduchou na přípravu a extrémně rychlou. Vychutnejte si vzdušnou texturu, dokonalou jemnost a bohatou čokoládovou příchuť.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:



Jako první si připravte ozdobné pohárky, do kterých budete čokoládovou pěnu plnit. Její výroba je totiž tak rychlá, že v jejím průběhu už byste si nic vymyslet ani připravit nestačili. Jedná se o luxusní pochoutku, a proto by i skleničky, ve kterých ji budete podávat, měly být ozdobné a dokonalé.




A nyní se už vrhněme na přípravu. Vezměte si malý kastrůlek a nalijte do něho 100 mililitrů šlehačky. Zbylých 300 mililitrů nalijte do misky a dejte do lednice řádně vychladit.

Kastrůlek s jedním decilitrem šlehačky postavte na kamna a zahřejte na teplotu kolem 50 až 70 stupňů Celsia. V žádném případě se nesmí vařit. Pokud vlastníte ponorný teploměr, zde je výhodné ho použít.

Zatímco se smetana zahřívá, rozdrťte hořkou čokoládu na malé kousky, aby se snáze rozpouštěla. Nasypejte ji do hluboké misky a až smetana dosáhne požadované teploty, vylijte ji do misky na čokoládu. Nechte horkou smetanu s čokoládou asi půl minuty stát a pak pomocí špachtle začněte míchat, dokud nezískáte homogenní tmavohnědou hmotu. Tu nechte lehce vychladnout.


Vytáhněte z lednice misku s vychlazenou smetanou a elektrickým šlehačem ji vyšlehejte do husté pěny, která zanechává po vytažení metliček měkké špičky. Do vyšlehané pěny pak postupně přidávejte čokoládovou směs a dál nejnižší rychlostí šlehejte. Když přidáte veškerou čokoládovou hmotu do šlehačky, nalijte pěnu do zdobicího sáčku na pečivo a s jeho pomocí naplňte pohárky pěnou, jejíž povrch dozdobte čtverečkem čokolády nebo strouhanými čokoládovými vločkami.

Nakonec vložte pohárky do lednice asi na půl hodiny vychladit a ztuhnout a s velkou chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů