Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort s bílou čokoládou a pořádnou porcí jahod

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Dort s bílou čokoládou a pořádnou porcí jahod - postup přípravy

Při pečení se není nutné stále držet při zemi. Jahody jsou v tomto dortu sice klasikou, ale bílá čokoláda nebo piškoty, to už tak běžné není. Ta přitom není jedinou originální věcí při přípravě tohoto chutného moučníku.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Není to korpus, ale je to krém, kterým se v tomto případě začíná. Želatina se vloží do vody a nechá se nabobtnat. V tu chvíli je čas na přípravu jahod. Sice mohou být kompotované nebo mražené, ale čerstvé jsou lepší. Ty se očistí a nakrájí se na poloviny. Poté se mixérem zpracují na jemnou kašičku. Do té se přidá cukr a zahřívá se, dokud směs nezhoustne. Následně už se přidá želatina a jahodový základ se nechá chladit.

2. KROK

Když je jahodové pyré chladnější a začíná tuhnout, je čas na zjemnění smetanou. Ta se nejprve vyšlehá do podoby šlehačky, která by si však měla zachovat stále určitou tekutost. Poté se ručně opatrně přimíchá jahodový základ a krém pro tento dort je hotový.

3. KROK

Místo klasického těsta se do formy vyskládají cukrářské piškoty namáčené v mléce. Měly by zabírat celou spodní plochu. Následně se na připravenou vrstvu nanese krém. A to veškerý. Rozetře se až do stran tak, aby byl ve všech místech stejnoměrně vysoký. Takto připravený rozpracovaný základ se vloží tuhnout do lednice.

4. KROK

Když krém ztuhnul a má želatinovou podobu, může se polít polevou. Na tu se použije rozlámaná bílá čokoláda, která se začne rozpouštět ve vodní lázni. K ní se poté přidá smetana. Po několika zamícháních by se měla směs propojit. Nyní se nalije a rozetře na krém.

5. KROK

Dort potom opět zamíří do lednice a k podávání je připravený ve chvíli, kdy je bílá čokoláda na povrchu dostatečně tuhá. Poté stačí vyjmout z formy, nakrájet a servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů