Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Voňavé koblížky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Voňavé koblížky - postup přípravy

Kdo by neměl rád koblížky k snídani nebo kávě? Čas masopustu se pomalu a jistě blíží, proto si dnes představíme recept na voňavé a nadýchané koblížky, které zvládne připravit opravdu každý. Recept je nadmíru snadný, koblihové těsto chutná skvěle bez náplně posypané moučkovým cukrem nebo s připravenou domácí marmeládou, džemem, nutellou nebo oříškovou pomazánkou. Během masopustu se plní koblihy také tvarohem nebo mákem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do menší misky si připravte mléko. Mělo by být lehce ohřáté, přidejte do něj čerstvé droždí, zamíchejte a nechte vzejít na teplém místě po dobu 10-15 minut.




Do velké mísy nasypte přesátou mouku, přidejte mléko s droždím, přidejte zbývající teplé mléko a ostatní ingredience a vypracujte měkké a hladké těsto. Těsto můžete vypracovat pomocí robota nebo použít domácí pekárnu, kde můžete nechat také těsto vykynout.

Po zpracování těsta ručně jej dejte do misky, přikryjte utěrkou nebo folií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.

Poté dejte těsto na vál, rozválejte těsto na pláty o tloušťce asi 1 cm a pomocí zavařovací sklenice otočené vzhůru nohama vytvořte kolečka. Nechte kolečka přikrytá utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut na teplém místě.

V hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte rostlinný olej a smažte koblížky z obou stran, dávejte pozor, abyste je nepřipálili. Musí být osmažené do zlatavé barvy.

Koblížky nenasáknou tolik olejem, když přidáte do těsta 2 lžíce rumu.

Koblihy můžete poprášit moučkovým cukrem nebo naplnit pomocí cukrářské plničky nebo cukrářského sáčku s rovným nástavcem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů