Cuketová pomazánka se sýrem - postup přípravy
Cukety jsou skvělé nejen jako součást teplých pokrmů, ale můžete z nich připravit i lahodné pomazánky na pečivo. Stačí vám jen pár přísad a 20 minut času a originální pohoštění je hotové.
Ingredience
Cukety omyjte a osušte, odkrojte část se stopkou a odstraňte případné kazy na slupce. Očištěnou cuketu rozkrájejte na kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte je na půlkolečka. Mrkev nastrouhejte nahrubo.
Cibuli vsypte do hluboké pánve s trochu rostlinného oleje a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte mrkev, chvilku společně opékejte a poté přisypejte krájenou cuketu. Posypejte zeleninu zarovnanou lžičkou soli, půl lžičkou pepře a trochou chilli, promíchejte a vše pod pokličkou 5 minut poduste. Úplně nakonec přidejte dva prolisované stroužky česneku, nechte vše ještě chvilku prohřát a odstavte ze sporáku.
Opečenou zeleninu vyklopte do čisté misky a nechte ji úplně vychladnout. Mezitím nakrájejte najemno kopr nebo jiné bylinky, které máte rádi. Přidejte je spolu s taveným sýrem se smetanovou příchutí (případně použijte mascarpone) do mísy se zeleninou a všechny ingredience důkladně promixujte tyčovým mixérem do takové konzistence, které dáváte přednost. Může být zcela hladká, anebo můžete nechat větší kousky. To je zcela na vás.
Hotovou pomazánku uložte v lednici a podávejte s vaším oblíbeným druhem chleba. Nejlépe chutná na opečené topince.