Domácí růžový džem z okvětních lístků - postup přípravy
Domácí růžový džem je voňavá a netradiční delikatesa, která potěší chuťové buňky i oko. Tato jemná pochoutka se hodí na pečivo, palačinky i k přípravě dezertů.
Základ
Ostatní ingredience
Okvětní lístky růží důkladně opláchněte a nasekejte je na menší kousky, které smíchejte s cukrem a citronovou solí.
Poznámka: Lístky míchejte s ostatními ingrediencemi 2–3 minuty.
Květy následně zakryjte potravinovou fólií a nechte je v lednici odpočívat 7–8 hodin, nejlépe přes noc. Druhý den v hrnci smíchejte cukr s vodou, citronovou solí a směs vařte 30 minut na mírném ohni.
Po půl hodině do tekutiny vmíchejte růže a směs vařte přibližně 20 minut, za občasného míchání. Po této době zkontrolujte konzistenci džemu. Pokud je příliš řídká, směs vařte ještě 5 minut.
Jakmile budete s konzistencí domácího růžového džemu spokojení, naplňte jím sklenice, džem v nich nechte volně vychladnout, poté je uzavřete a skladujte na tmavém a chladném místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Sonsuz Mutfak