Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketová roláda s rajčaty a smetanovým sýrem

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Cuketová roláda s rajčaty a smetanovým sýrem - postup přípravy

Cuketa, cuketa, cuketa. To je, oč tu běží. Dnes ji proměníme v báječnou roládu plněnou smetanovým sýrem a rajčaty. Recept je ale jen základní a přináší báječný prostor pro kulinářské experimenty. Jako náplň můžete použít houby, rajčata, mleté maso, mrkev či cokoliv vás napadne. Hlavní je nebát se popustit uzdu své fantazii. Výsledek totiž bude vždycky perfektní.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cukety dobře umyjte a osušte a odřízněte špičky. I se slupkou je nastrouhejte na hrubém struhadle a vložte do misky. Zasypejte cukety jednou lžičkou soli, dobře promíchejte a nechte ji asi 10 minut stát, aby pustila přebytečnou vodu.




Mezitím připravte těsto. Do hluboké misky vyklepněte tři vajíčka (pokud jsou malá, tak raději čtyři), osolte a opepřete a metličkou rozšlehejte do jednolité pěnivé konzistence. Pak k vajíčkům přidejte zakysanou smetanu a znovu dobře rozšlehejte.

Nyní se vraťte k cuketě. Slijte z ní vodu, která se díky soli vysrážela do misky, a buďto přes cedník, v utěrce či prostě rukama dužninu co nejlépe vyždímejte a přidejte ji do vaječné hmoty.

(Ždímání je dobré nepodcenit, protože každá nadbytečná kapka vody navíc vám může narušit soudržnost těsta a roláda by se pak rozpadala.)

Těsto s cuketou pak zasypejte hladkou moukou a zadělejte hladké řidší těsto.

Připravte si plech zhruba o rozměrech 30 x 40 centimetrů, vymažte ho trochou rostlinného oleje a vyložte ho pečicím papírem. Pak do plechu vlijte cuketové těsto a rovnoměrně ho rozprostřete do tenkého obdélníkového plátu.

Vložte těsto péct do trouby vyhřáté na 190 °C po dobu 20 až 25 minut.

Zatímco se těsto peče, připravte náplň. Do misky vložte smetanový sýr, prolisujte k němu tři očištěné stroužky česneku a promíchejte.

Rajčata umyjte, osušte a rozpulte. Každou polovinu pak velmi ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Z větviček bazalky otrhejte lístky a nasekejte je na jemné kousky.

Když je těsto upečené, nechte ho vychladnout na mřížce. Když je studené, vyjměte ho z plechu, opatrně sloupněte pečicí papír a celou plochu potřete česnekovým sýrem. Rovnoměrně jej zasypejte sekanou bazalkou a zaskládejte plátky rajčat. Těsto pak stočte do pevné rolády, zabalte do přilnavé fólie a vložte na dvě až tři hodiny do lednice ztuhnout.

Hotovou roládu nakrájejte na kousky a s chutí podávejte.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů