Dans de Ciocolata aneb tanec čokolády – lahodný nepečený mléčný dezert - postup přípravy
Jen mléko a čokoláda jsou hlavními složkami zajímavého dezertu, který nadchne všechny milovníky sladkého. Je jako stvořený pro slavnostní příležitosti. Pokud seženete kakaový prášek z červených bobů, sklidíte spoustu obdivných a nechápavých pohledů vašich hostů.
Ingredience
Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte tři vrchovaté polévkové lžíce cukru a jednu čajovou lžičku soli, velmi dobře všechny ingredience promíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu.
Mezitím nasypejte do malé skleničky dvě polévkové lžíce kakaa, přilijte k němu půl šálku (asi 100 ml) smetany a míchejte, dokud nezískáte hladkou a lesklou hmotu, kterou přilijte do směsi v hrnci na kamnech. Za stálého míchání vařte směs tak dlouho, dokud nezískáte homogenní hmotu, kterou přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, přidejte čokoládu, kterou buďto předem nastrouhejte, nalámejte na kousky, anebo ji přidejte celou (čím větší kusy čokolády do mléčné směsi přidáte, tím delší dobu bude trvat, než se rozpustí). Směs s čokoládou poté velmi dobře promíchejte.
Do misky nasypejte potravinářskou želatinu a promíchejte ji s trochou vody. Jakmile nabobtná, přidejte ji do mísy s čokoládovou hmotou na sporáku a důkladně míchejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne na konzistenci pudinku. Hotovou směs vlijte do formy na biskupský chlebíček, případně odřízněte horní část krabice od mléka a vlijte hmotu do ní jako do formy.
Nechte dezert vychladnout na pokojovou teplotu a poté vložte alespoň na 15 minut do lednice vyhladit a ztuhnout. Když je hmota kompaktní a tuhá, můžete ji vyjmout z formy nebo krabice. Na povrchu ji zasypejte strouhaným kokosem a přes sítko posypejte kakaovým práškem, případně moučkovým vanilkovým cukrem, nakrájejte na plátky a podávejte.