Dokonalé sváteční řezy z arašídů, medu a tmavé čokolády - postup přípravy
Řezy z jemně mletých arašídů jsou perfektní spojení zdravých surovin a dokonalé chuti. Tento dezert je vzácným příkladem toho, že mlsat se dá i bez tun cukru a jiných nezdravých přísad. Pokud si hlídáte štíhlou linii či zdravé stravování (anebo obojí), dopřejte si tuto dobrotu, která vám nezatíží svědomí ani kapsu.
Ingredience
Oloupané arašídy vsypte na suchou pánev a na mírném ohni je za častého míchání opékejte kolem 10 až 20 minut, dokud na povrchu nezezlátnou a nezačnou vonět. Pokud byste raději pražili v troubě, vsypte zrna v jedné vrstvě na plech a vložte je do trouby zahřáté na 160 °C, kde je nechte skotačit 15 až 30 minut, dokud nezačnou vonět a na povrchu nezískají zlatavou barvu.
Nyní vsypte opražené burské oříšky do misky elektrického mlýnku (nejspíš to budete muset udělat ve vícero krocích, miska bývá obvykle docela malá) a rozmixujte je na jemnou drť. Dejte pozor, ať je nemixujete moc dlouho a namísto mletých ořechů nezískáte arašídové máslo.
Namleté arašídy vysypte do hluboké mísy a přidejte k nim čtyři až pět polévkových lžic tekutého medu (Pokud máte med cukernatý, jednoduše ho ponořte do hrnce s horkou vodou a chvilku ho nechte zahřát. Med se rozpustí a půjde s ním dobře pracovat.) Ořechy s mede promíchejte a uhněťte z nich soudržné těsto. Položte ho na kus pečicího papíru, překryjte ho tenkou potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválejte na obdélníkovou placku, přičemž rukama ještě urovnejte okraje.
Namleté arašídy vysypte do hluboké mísy a přidejte k nim čtyři až pět polévkových lžic tekutého medu (Pokud máte med cukernatý, jednoduše ho ponořte do hrnce s horkou vodou a chvilku ho nechte zahřát. Med se rozpustí a půjde s ním dobře pracovat.) Ořechy s mede promíchejte a uhněťte z nich soudržné těsto. Položte ho na kus pečicího papíru, překryjte ho tenkou potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválejte na obdélníkovou placku, přičemž rukama ještě urovnejte okraje.