Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dokonalý jablečný dort s karamelem, který se vám bude rozplývat v ústech

Dokonalý jablečný dort s karamelem, který se vám bude rozplývat v ústech - postup přípravy

Jednoduchý, rychlý a dokonale chutný. To je obrácený jablečný dort s karamelem, který si zamilujete již od prvního sousta. Dokonalé souznění chutí se vám totiž bude rozplývat na jazyku a vůně karamelu se bude linout na daleko. Tento dort se hodí na jakoukoliv oslavu nebo příležitost, ale můžete si ho připravit i pro běžné mlsnutí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Prvním krokem bude příprava sladkého karamelu. Stačí pouze, když na pánvi necháte rozpustit máslo s cukrem a mícháte do té doby, dokud se obě suroviny hezky nespojí a nevytvoří požadovanou konzistenci. Jedná se o velmi jednoduchou záležitost, důležité je však dávat pozor, aby se vám karamel nepřipálil. Když máte karamel připravený, rovnoměrně jej nanesete na dortovou formu, přibližně o průměru 26 cm.




Dalším krokem bude příprava jablek. Ty pečlivě oloupejte a odstraňte z nich stopku i vnitřní část obsahující semena. Poté je nakrájejte na tenké plátky a jednotlivě blanšírujte ve vroucí vodě s citronovou šťávou přibližně 3-4 minuty podle potřeby. Tento krok se však dá nahradit i obyčejným politím plátků citronovou šťávou, takže záleží na vaší preferenci. Hotové plátky rozložte na nalitý karamel do požadovaného tvaru.

Když máte hotovo, je načase se pustit do přípravy těsta. Nejdříve ze všeho tedy rozdělte žloutky od bílků. Do žloutků poté přidejte cukr a vanilkový cukr a mixujte, dokud nevznikne požadovaná hmota. Bílky si poté se špetkou soli rozšleháte na tuhou pěnu. Do žloutků poté přidáte změklé máslo a řádně promícháte. Poté přidáte postupně také smetanu a prosetou mouku s práškem do pečiva. Promíchejte, a nakonec do směsi přidejte bílkovou pěnu.

Těsto poté rovnoměrně naneste na připravenou formu s karamelem a jablky a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte podle potřeby přibližně 45 minut a poté dort vytáhněte a nechte vychládnout. Přejeďte nožem po jeho okrajích a poté jej pouze vyklopte na talíř nebo desku a máte hotovo.

Podávejte rozkrájený například se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovým přelivem, který se k tomuto dortu nesmírně hodí. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů