Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný jablečný koláč, který pomůže zužitkovat i velkou úrodu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vláčný jablečný koláč, který pomůže zužitkovat i velkou úrodu - postup přípravy

Jablka jsou nejpopulárnějším českým ovocem. Je chutné, plné vitamínů a umožní i různé využití. Jednou z nich je tento lahodný, vláčný jablečný koláč. Náplně je zde víc než dost, a to se příjemně podepisuje na chuti.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Začínáme těstem, na které je potřeba veškerá mouka, která se prosátá nasype do mísy. Následně se k ní přidává máslo, které by mělo být ideálně povolené, pokojové teploty. Vše se promíchá a začnou se přidávat další ingredience. A to v podobě vajíčka, moučkového cukru, soli, ale také prášku do pečiva a samozřejmě mléka. Těsto se důkladně zpracuje a promíchá a poté by mělo odpočívat, ideálně kolem půl hodiny, při pokojové teplotě.

2. KROK

Během odpočinku těsta je čas na přípravu jablečné náplně. Základem jsou jablka, kde zase až tak nehraje roli, o jakou jde odrůdu. Důležité je, že jablka by měla být oloupaná a následně také nastrouhaná. To stačí nahrubo. Hotová nastrouhaná směs se poté vloží do hrnce, kde pustí vodu. V tu chvíli začněte nastrouhaná jablka zahřívat a přidejte cukr se skořicí. Jablka v odkrytém hrnci nějakou dobu vařte, dokud se nevyvaří všechna tekutina, jablka nezměknou a směs celkově nezhoustne.

3. KROK

Připravené a odleželé těsto se rozdělí na dvě poloviny. Z každé se vyválí stejně velké pláty, které by měly odpovídat velikosti klasického plechu. Daný plech se následně vyloží pečicím papírem, aby se eliminovalo připalování. Na papír zamíří první z vyválených plátů těsta. Na ten se nanese veškerá jablečná náplň. Rozetře se do stran a zajistí se, aby byla všude stejně vysoká a rovnoměrně nanesená.

4. KROK

Když je jablková náplň na těstě, je třeba na ní opatrně položit druhý vyválený plát těsta. Je třeba dát pozor, aby se nepotrhal nebo jinak neznehodnotil. Když je na místě, už stačí jenom rozehřát troubu na teplotu 180 stupňů Celsia. Při ní se peče koláč tak dlouho, dokud není na povrchu zlatohnědý. To je ideální vodítko toho, že je hotový, jelikož čas lze těžko odhadovat, hlavně kvůli různé výšce jablečné náplně. Po upečení už stačí při pokojové teplotě vychladit a před servírováním posypat moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů