Domácí čerstvý sýr - postup přípravy
Pokud jste milovníci čerstvých sýrů, určitě vás osloví tento jednoduchý recept na sýr domácí. Jeho přidanou hodnotou je to, že neobsahuje žádné konzervační látky a vlastně vyjde ve výsledku i velmi levně. Hodit se bude jak na snídani, tak i na svačinu do práce.
Ingredience
Do velkého hrnce si nalijte mléko a vařte jej několik minut na mírném plamenu při pravidelném míchání. Poté přilijte jablečný ocet a přisypte sůl. Nakonec ještě povařte tekutinu asi deset až patnáct minut na vyšší stupeň. V této fázi by se měla začít oddělovat syrovátka od mléka. Hrnec tedy odstavte a směs přelijte přes gázu do jiné nádoby. Zadrženou syrovátku svažte v gáze a nechte stát asi dvě až tři hodiny. Po uplynutí této doby bude sýr připraven ke konzumaci.
Domácí sýr můžete podávat například s plátkem chleba, rohlíkem, nebo houskou. Hodit se bude k pokrmu i čerstvá zelenina typu paprika, rajče, nebo salátová okurka. Sýr uchovávejte v chladu, ideálně tedy v lednici. Dobrou chuť.
Tip na závěr: Sladký sýr, který bude chutnat dětem
Kromě slaného čerstvého sýra si můžete doma vyrobit i skvostný sladký, který si zamilují především ti nejmenší. Potřebovat budete:
- plnotučný bílý jogurt: 400 g
- tekutý med: dle chuti
- vlašské ořechy: dle chuti
- sušené ovoce (brusinky, rozinky): asi hrst
- plnotučná smetana ke šlehání: ¼ litru
Nejprve si nadrťte ořechy a vsypte je do bílého jogurtu. V míse suroviny společně dobře promíchejte. Pak směs také oslaďte medem a přidat můžete i sušené ovoce nasekané na kousky. Nakonec ještě přilijte smetanu ke šlehání a tekutinu vlijte do čisté bavlněné utěrky, nebo gázy. Pod tkaninu nezapomeňte dát hrnec. Nechte stát jeden celý den. Vzniklý sýr uskladněte v chladničce a podávejte buď samotný, nebo třeba s kouskem pečiva.