Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pampeliškový med s citronem

2,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 240 minut
čas vaření Vaření: 140 minut

Pampeliškový med s citronem - postup přípravy

Babičky a prababičky tomu říkávaly pampeliškový med, ve skutečnosti je to ale sirup. I když někdo může mít výhrady kvůli množství cukru, faktem je, že je výborný a v čaji nebo na krajíčku chleba s máslem nadělá spoustu parády.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 5 sklenic o objemu 300 ml

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Za suchého a slunečného dne, nejlépe před polednem daleko od silnic, budov a chemicky ošetřených polí nebo sadů, posbírejte květy pampelišek bez stonků. Rozprostřete je na venkovním stole, aby z květů mohli utéct všichni broučci.

2. KROK

Jakmile květy mírně zavadnou, sesypejte je do hrnce, zalijte je vodou a na mírném ohni je nechte vařit asi 20 minut. Poté nechte odvar i s květy několik hodin (nejlépe do druhého dne) stát. Po odležení slijte pampeliškový macerát přes gázu, aby v něm nezůstaly žádné zbytky pampeliškových květů.

3. KROK

Dva citróny důkladně vymačkejte a šťávu nalijte do pampeliškového macerátu. Přisypejte také cukr, vše promíchejte, postavte na sporák a přiveďte k varu.

4. KROK

Sirup nechte na mírném ohni asi 2 hodiny probublávat. Horký sirup nalijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, uzavřete je a nechte je vychladnout.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů