Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí slazené kondenzované mléko – lepší než z obchodu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 150 minut

Domácí slazené kondenzované mléko – lepší než z obchodu - postup přípravy

Všichni ho milují, ale opravdu kvalitní, aby člověk pohledal. I když se „tváří“ v pořádku, jediný letmý pohled na informaci o složení na plechovce často bere veškeré iluze o zboží, které právě držíte v ruce. Víte, jaké je ideální složení kondenzovaného mléka? Je to mléko a cukr. Nic víc, nic méně. Žádné rostlinné tuky, žádné konzervanty nebo sladidla. Obsah tuku by navíc neměl být méně než 8,5 %. Neztrácejte čas jeho hledáním v obchodě a raději si ho připravte doma sami.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Připravte si hrnec se silnými bočnicemi i dnem. Nalijte do něho mléko, přisypejte půl kilogramu cukru a důkladně promíchejte. Postavte hrnec na sporák, zapněte pod ním mírný žár a zahřívejte mléko až k bodu varu, který by ale neměl být nijak bouřlivý.

2. KROK

Nechte mléko probublávat a vřít asi 1,5 až 2,5 hodiny. Přesná doba závisí na množství obsaženého tuku v mléce a také na kvalitě cukru. Čím tučnější mléko k výrobě použijete, tím rychleji získáte kondenzované mléko optimální hustoty. Nezapomínejte pravidelně mléko v průběhu vaření promíchávat.

3. KROK

Jestliže nemáte přístup k domácímu mléku přímo od krav a jste odkázáni na krabicové mléko z obchodu, pak s velkou pravděpodobností nebude obsahovat dostatečné množství tuku na to, aby se vám podařilo vyrobit z něho opravdu kvalitní a chutný výrobek. Proto je vhodné přidat do hrnce také kus másla, abyste množství tuku takříkajíc nastavili.

4. KROK

Připravte si čisté a vysterilizované zavařovací sklenice i s víčky. Jakmile kondenzované mléko zhoustne a mírně zežloutne, přelijte ho do připravených nádob, zakryjte je víčky (ale prozatím je neutahujte) a nechte jejich obsah úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Poté víčka zatáhněte a uskladněte sklenice v ledničce, anebo na jiném dostatečně chladném a temném místě.  

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů