Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýr mozzarella jen ze dvou přísad připravíte za 30 minut

4,3
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí sýr mozzarella jen ze dvou přísad připravíte za 30 minut - postup přípravy

Jemný a pružný sýr uchovávaný v nálevu ze solené syrovátky. To je italský sýr mozzarella, který je tolik populární při přípravě pizzy, těstovin a spousty dalších pokrmů, anebo podávaný jen tak samotný s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Rozdíly v kvalitě tohoto sýra na pultech obchodů jsou obrovské, stejně tak jako v jeho složení. Pokud si připravíte doma svůj vlastní, nejenže víte, co jíte, ale navíc si pochutnáte mnohem víc.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Maso

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do velkého hrnce nalijte kravské mléko, položte ho na kamna a zahřejte mléko na 50 °C, což si nejlépe ověříte ponorným teploměrem.




Když mléko dosáhne požadované teploty, odstavte ho z kamen a postupně přidávejte ocet.

Nejprve přidejte dvě lžíce octa a promíchejte vařečkou. Pak přidejte jednu lžíci octa a za stálého míchání přidejte zbylé tři lžíce octa.

Všimněte si, že po čtyřech přidaných lžících octa se začne ze směsi oddělovat syrovátka. Po šesté lžíci pak syrovátka zežloutne a začne se hromadit sýr.

Když je sýrová hmota úplně oddělená od syrovátky, vyjměte ji a rukama ji propracujte a vymačkejte, abyste ji zbavili veškeré přebytečné tekutiny a odložte ji zvlášť do misky.

Zbylou syrovátku zahřejte na 70 °C, odstavte z plotny, přidejte sůl a dobře promíchejte.

Získaný sýr vložte zpátky do syrovátky a rukama ho promněte, aby se sýr začal roztírat. Čím je syrovátka teplejší, tím více se sýr rozpadá.

Po několika prohněteních posbírejte sýr ze syrovátky a zformujte ho do hladké kuličky.

Do jiné mísy nalijte studenou vodu a získaný sýr do ní ponořte. Nechte ho úplně vychladnout.

Hotový sýr můžete uchovat ve vychladlé slané syrovátce v dobře uzavřené nádobě vložené do lednice.

Mozzarellu použijte tak, jak jste zvyklí, tedy k dozdobení pizzy, zapečených pokrmů či jako součást jednohubek spolu s rajčaty či hroznovým vínem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů