Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kynutý chléb bez trouby jen ze 4 přísad

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí kynutý chléb bez trouby jen ze 4 přísad - postup přípravy

Jestliže teď čtete tyto řádky, pak nejspíš potřebujete chléb. Nemáte poblíž obchod a doma vám schází trouba. Anebo ji nechcete zapínat. Ať už chcete péct chleba na pánvi z jakéhokoliv důvodu, jste tady správně. My vám poradíme ten nejjednodušší recept, který se zaručeně vždycky podaří.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Zahřejte asi třetinu hrnku vody tak, aby byla teplá, ale ne horká. Vsypte do ní sušené droždí (případně rozdrobte čerstvé) a promíchejte, aby se droždí ve vodě rozpustilo. Do hluboké mísy pak nasypejte hladkou mouku, rozpuštěné droždí nalijte na ni, přidejte jednu čajovou lžičku soli a rukou lehce promíchejte. Pak vše zalijte asi hrnkem vody a s pomocí lžíce zadělejte hutné, drobivé těsto.

2. KROK

Vyklopte těsto z mísy na pracovní plochu a pokračujte v hnětení ručně. Zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud nezíská jednolitou a pevnou, leč mírně lepivou konzistenci. V průběhu hnětení sbírejte pomocí stěrky drobky, které se během práce přichytí na pracovní desce, případně odpadnou od těsta. Když je hladké, potřete olejem mísu, ve které jste těsto připravovali a vložte ho dovnitř. Mísu zakryjte fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 1 až 2 hodiny).

3. KROK

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na dvě části a každou pak znovu rukama prohněťte a vytvořte z nich malý bochánek. Položte je na pomoučněný tác, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut vykynout.

4. KROK

Na kamnech rozehřejte pánev lehce vymazanou olejem, vložte do ní těstový bochník a přiklopte pokličkou. Na mírném ohni duste z každé strany 12 až 15 minut dozlatova. Pro otočení pomažte vrchní stranu bochníku olejem, připravte si plochý talíř, který rovněž naolejujte a vyklopte bochník z pánve na talíř. Pak ho takto pošlete zpátky na pánev a nechte dopéct. Zda je správně opečený, poznáte tak, že jej otočíte zpátky na původní stranu (teď už to půjde snadno) a zaťukáte kloubkem prstu na kůrku. Když zní dutě, je hotovo a můžete chleba sejmout z pánve.  

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů