Domácí sulc - postup přípravy
Domácí sulc má v Česku neodmyslitelnou tradici a mimoto je také velmi zdravý pro naše klouby. I když jeho příprava může být poněkud náročnější, výsledek rozhodně stojí za to, třeba ten podle receptu od paní Petry Pospíchalové.
Ingredience
Vepřové koleno, nožky a kůži očistěte a vložte do velkého hrnce, případně do papiňáku. Pokud máte, přidejte i kousek plecka a hlavy, přidejte trochu soli a vše zalijte studenou vodou. Do hrnce přidejte také cibuli, na které nechte poslední vrstvu slupky, přihoďte bobkový list a kuličky nového koření a černého pepře. Vodu přiveďte k varu a na mírném ohni maso vařte doměkka.
Vývar slijte přes sítko. Maso oberte a nakrájejte nadrobno. Kůže semelte najemno v mlýnku na maso a obojí vraťte zpátky do vývaru, který osolte, opepřete a podle chuti okyselte octem. Přiveďte k varu a ještě horké slijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, které ihned zavíčkujte.
Pokud chcete, do některých sklenic se sulcem přidejte před nalitím nadrobno pokrájené kousky uvařené mrkve a celeru, podle chuti salám, kyselou okurku, hrášek z plechovky nebo na kostičky nakrájená vejce natvrdo. Tuto plněnou verzi ještě trochu připepřete.
Sulc nechte řádně ztuhnout a podávejte nakrájený s octem, cibulí a čerstvým pečivem.