Domácí turecká zmrzlina - postup přípravy
Nejspíš jste při dovolené v Turecku narazili na pouliční prodavače s chutnou mléčnou zmrzlinou s čokoládovou polevou a různými posypkami. Pokud jste někdy přemýšleli, jak takovou zmrzlinu asi vyrábějí, tak nyní toto tajemství společně rozřešíme. Jednalo by se prakticky výhradně o oslazené a zmrazené mléko, pokud by v něm nebyl přídavek tradičního nápoje s názvem Salep. Ten se prodává i v Česku, ale lze jej snadno nahradit kukuřičným škrobem s cukrem a přídavkem růžové vody či vody z pomerančových květů.
Ingredience
Protože se Salep přeci jenom shání nesnadno, ve složení jsme jej nahradili surovinami zmíněnými v úvodu receptu. Pokud byste přeci jen práškový turecký nápoj sehnali, bude vám stačit na poměr surovin v receptu asi 35 gramů.
Mléko nalijte do hrnce, přidejte k němu dva hrnky cukru a kukuřičný škrob s růžovou či pomerančovou vodou (můžete vynechat) nebo pouze práškový salep. Směs přiveďte za stálého míchání k varu, ztlumte oheň na střední úroveň a pokračujte v míchání dalších 10 minut.
Po deseti minutách vaření nalijte horké mléko do vhodně velkého pekáčku a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Pekáč s mlékem přiklopte víkem a vložte ho do na 2 hodiny do mrazáku.
Po dvou hodinách seškrábněte namražené okraje a obsah pekáče promixujte tyčovým mixérem dohladka. Pak znovu přiklopte víko a vraťte budoucí zmrzlinu do mrazáku, tentokrát na 3 hodiny. Po třech hodinách opět seškrabejte led ze stěn, promixujte zmrzlinu a vraťte ji do mrazáku na další 3 hodiny. Opakujte postup s promixováním a 3hodinovým mražením ještě jednou a naposledy vložte zamrazit zmrzlinu na 5 hodin. Celkem tedy proběhne 5 cyklů mražení a mixování zmrzliny.
Po pěti hodinách naberte zmrzlinu lžící do kornoutku či do misky a podávejte. A nakonec, aby byl výsledný dojem dokonalý, nezapomeňte na polevu z rozpuštěné čokolády a posypky z drcených oříšků.