Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté vrtule s vanilkovým krémem a čokoládou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 70 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kynuté vrtule s vanilkovým krémem a čokoládou - postup přípravy

Sladké pečivo s vanilkovým krémem a čokoládovými kousky je neobyčejně lahodné. Jeho efektního tvaru dosáhnete jednoduchým trikem.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do rendlíku dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Vše promíchejte. Pak přilijte mléko a za stálého míchání vařte na sporáku, dokud krém nezhoustne. Ještě chvíli promíchávejte. Dejte do do mísy, přikryjte fólií a dejte vychladit do lednice.

2. KROK

Do zadělávací mísy dejte mouku, vanilkový cukr, cukr, sušené droždí a špetku soli a promíchejte. Pak přidejte olej, 1 žloutek a přilijte teplé mléko. Vše zpracujte do hladkého nelepivého těsta, ke konci si můžete pomoci i rukama, které jste si potřeli olejem. Těsto pak zakryjte fólií a nechte hodinu kynout.

3. KROK

Těsto vyklopte na pomoučnění vál a rozpulte. Z půlky pak vyválejte placku o tvaru čtverce asi 3 milimetry silnou. Poté ji namažte krémem od jedné strany až do dvou třetin celkové šířky. Na krém pak nasypejte trochu čokoládových peciček (nebo na kostičky nasekané čokolády). Nenamazanou třetinu těsta přeložte na namazanou a pak na ní přeložte poslední namazanou třetinu. Okraje těsta spojte a zlehka přitlačte.

4. KROK

Dva okraje, kde jsou spoje, odkrojte. Placku pak rozdělte na osminky. Každou vezměte, zatočte do vrtule a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 20 minut kynout.

5. KROK

Mezitím si dejte předehřát troubu na 180 °C. V misce si rozšlehejte vejce s trochou mléka a potřete jím vršek vrtulí. Jakmile uplyne doba kynutí, dejte je péct na 25 minut. Po vychladnutí je posypejte moučkovým cukrem.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů