Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí větrníky z odpalovaného těsta

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 70 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí větrníky z odpalovaného těsta - postup přípravy

Větrníky patří k těm nesmrtelným receptům, které se těší popularitě po celém světě už spoustu desítek let. Pokud i vy je máte rádi, nemusíte se spoléhat jen na zákusky z obchodu, ale můžete si je snadno vyrobit i doma. Byť se na první pohled může zdát, že jejich příprava určitě musí být obtížná a komplikovaná, opak je pravdou. Obávané odpalované těsto je ve skutečnosti velmi snadné. Jen musíte dávat pozor, abyste ho nespálili. Potěšte své blízké a vyrobte jim tuhle podmanivou dobrotu.

Ingredience pro:
15 porcí

Na těsto

Na krém

Dále

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Připravte si smetanový krém. Do kastrůlku nasypejte lžíci hladké mouky a krupicový i vanilkový cukr. Dobře promíchejte a přidejte smetanu. Znovu promíchejte a postavte kastrůlek na sporák na mírný plamen. Za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Krém přelijte do misky, zakryjte ho přilnavou fólií tak, aby ležela na povrchu krému (aby se nevytvořil škraloup), a nechte zchladnout.




Nyní připravte odpalované těsto. Do kastrůlku vložte změklé máslo, přilijte vodu a mléko. Nakonec přidejte lžičku cukru, vanilkového cukru a špetku soli. Ingredience dobře promíchejte a kastrůlek postavte na sporák.

Na mírném ohni za stálého míchání vše přiveďte k varu a hned, jakmile směs začne vřít, přisypejte za svižného míchání hladkou mouku. Směs okamžitě začne houstnout, až vytvoří hustou hmotu. V tu chvíli hrnec odstavte ze sporáku, vyklopte hotové těsto do mísy a nechte ho zchladnout.

Do oddělené misky vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho metličkou. Když nabude pěnivé konzistence, přidejte ho do misky s těstem a zapracujte jej do něj. Vezměte zdobicí sáček s tryskou „uzavřený květ“ a dejte do něj těsto.

Zapněte si troubu na 180 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Zdobicím sáčkem na plechu vytvořte z těsta krásné pusinky a dejte je péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut.

Mezitím šlehačem vyšlehejte změklé máslo do pěny a pak jej přidejte do mísy se smetanovým krémem. Dobře ho promíchejte a naplňte jím zdobicí sáček.

Upečené větrníky vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Všechny pak ostrým nožem příčně rozkrojte a každý z nich naplňte smetanovým krémem. Vyrovnejte dobrůtku na talíř a před podáváním ozdobte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů