Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Příjemně sladký dort ze Srbska pohladí na duši

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Příjemně sladký dort ze Srbska pohladí na duši - postup přípravy

Neuvěřitelně nadýchaný a jemný dezert, který jste pravděpodobně ještě nikdy neochutnali. Věřte, že za ochutnání skutečně stojí a konzumaci tohoto dezertu si užijete vy, vaše rodina i hosté.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Sněhová náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si těsto. Do hluboké mísy dejte žloutky a moučkový cukr. Vyšlehejte je mixérem, dokud nezískáte nadýchanou a homogenní směs. Přidejte slunečnicový olej a promíchejte. Přidejte mléko a promíchejte. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte těsto, dokud nebude dokonale hladké.

2. KROK

Těsto nalijte do standardního plechu s pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 10 minut. Poté zkontrolujte pomocí párátka nebo špejle. Nechte těsto zcela vychladnout, odstraňte pečicí papír, zarovnejte okraje a rozkrojte ho na 2 stejné díly. Jednu z částí rozřízněte na 6 stejných kusů.

3. KROK

Nyní připravte sněhovou náplň. Do hrnce se silným dnem dejte moučkový cukr, vanilkový cukr a vodu. Za občasného míchání přiveďte směs k varu na mírném ohni. Jakmile se bude vařit, přidejte citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Poté vařte dalších 10-12 minut na mírném ohni.

4. KROK

Do hluboké mísy dejte bílky a špetku soli. Vyšlehejte je pomocí mixéru (3-4 minuty). Zapracujte do nich horký sirup, aniž byste vypnuli mixér. Nechte 10-12 minut vychladnout.

5. KROK

Nakonec sestavte celý dort. Celý plát těsta položte na talíř. Vezměte sněhovou náplň a rovnoměrně ji rozprostřete na jeho povrch. Získáte skutečně vysokou vrstvu, ale nebojte se toho. Je to naprosto v pořádku.

6. KROK

Na náplň rozložte nakrájené kousky těsta. Dort zasypejte moučkovým cukrem, pokud budete chtít. Vložte do lednice na 2-3 hodiny a poté můžete podávat!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů