Estonský kringel aneb Skořicový věnec - postup přípravy
Estonský kringel ocení každý, kdo má rád sladké skořicové pečivo. Recept na ně nám poskytla paní Andy Chudobová.
Na těsto
Na náplň
Do trochy vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a přidejte lžíci mouky. Několik minut počkejte, až vzejde kvásek. Do zadělávací mísy dejte mouku, lžičku soli, zamíchejte a přilijte připravený kvásek. Přidejte rozpuštěné máslo, zbytek mléka, žloutky a vypracujete tužší těsto. Přikryjte ho a nechte 45 minut kynout.
Těsto rozdělte na 2 poloviny a každý díl rozválejte na co nejtenčí plát o velikosti přibližně 40×30 centimetrů. Plát těsta potřete změklým máslem na náplň, ale ne rozehřátým, protože by moc teklo. Nakonec ho podle chuti posypejte cukrem se skořicí.
Těsto zabalte jako roládu a středem po celé délce rozřízněte, následně jednotlivé pruhy splétejte do sebe a vytvořte věnec. Přendejte je na plech a nechte asi 20 minut ještě kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut na horkovzduch. Potom zmírněte teplotu na 150 °C a pečte asi půl hodiny dorůžova.