Mřížkovaný koláč s pudinkem z citronu - postup přípravy
Připravte pro své blízké nadýchanou sladkou snídani nebo lahodný dezert, který se doslova rozplývá na jazyku. Mřížkovaný koláč s pudinkem zvládnou i začátečníci.
Pudink
Těsto
Zdobení
Nejprve připravte pudink. V rendlíku smíchejte vejce s cukrem, špetkou soli a kukuřičným škrobem.
Přilijte mléko s citronovou kůrou, citronovou šťávou a směs zahřívejte 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté směs vařte ještě 1 minutu, odstavte ji z tepla a vmíchejte do ní máslo.
Jakmile se máslo rozpustí, pudink přikryjte potravinovou fólií a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Fólii na pudink umístěte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Nyní připravte koláčové těsto. Vejce vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Přilijte rostlinný olej a pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nespojí.
Přidejte zakysanou smetanu a směs mouky a kypřicího prášku do pečiva.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Na závěr do těsta vmíchejte citronovou šťávu a těsto přendejte do formy na pečení. Na povrchu těsta vytvořte mřížkovaný vzor z pudinku, který ozdobte plátky pražených mandlí a dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Tip: S aplikací pudinku na těsto vám pomůže cukrářský sáček.
Vychladlý mřížkovaný koláč s pudinkem servírujte nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Kristy