Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablková roláda ze smetanového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Jablková roláda ze smetanového těsta - postup přípravy

Když se řekne jablková roláda, všichni si automaticky představíme jablečný štrúdl, čili závin z listového těsta plněný jablky, ořechy a rozinkami. Je to ale velmi jednostranný pohled. Štrúdl je sice nehynoucí klasika, to ale neznamená, že z hlediska jablečného sladkého pečiva ustrneme jen a jen na něm. Proto vám přinášíme originální recept na jablečný závin, který se ale připravuje z těsta na bázi smetany a plní se pikantní jablečnou náplní připravenou na horké pánvi. Suroviny jsou podobné, ale výsledek se zásadně liší. Pojďte si tuhle dobrotu vyzkoušet s námi.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Do misky vložte změklé máslo, dvě lžičky vanilkového cukru a přilijte smetanu. Vidličkou nebo špachtlí dobře utřete, aby vznikla jednolitá hmota a cukr se rozpustil.




Poloviční množství mouky v jiné misce smíchejte s práškem do pečiva a směs přes sítko prosajte do máslové směsi. Dobře promíchejte a postupně přisypávejte i zbylé množství mouky, dokud neuhnětete měkké těsto, které se nebude lepit na misku ani na ruce. Pokud by bylo husté moc, zřeďte ho trochou smetany, pokud by bylo naopak řídké, přidejte maličko mouky navíc. Připravené těsto zabalte do přilnavé fólie a dejte ho do lednice chvíli odpočinout.

Mezitím připravte jablkovou náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte je na menší kostky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a dejte na ni nakrájená jablka, která zasypejte skořicí, přidejte citrónovou šťávu, citronovou kůru a případně rozinky, které jste předem spařili horkou vodou. Nechte všechny přísady na pánvi rozvonět a jablka pustit šťávu a trochu ji zredukujte. Lehce promíchejte, abyste jablečné kostičky nerozbili napadrť a odstavte z kamen.

Vraťte se zpátky k těstu. Utrhněte si kus pečicího papíru o velikosti plechu, položte si ho na pracovní plochu a těsto vyválejte do obdélníku o trochu menšího, než je velikost plechu. Do středu tohoto obdélníku navršte jablkovou náplň a s pomocí pečicího papíru těsto zarolujte kolem náplně. Zamačkejte konce těsta, aby se nerozbalovalo.

V misce si rozšlehejte jedno vajíčko a pomocí mašlovačky jím potřete celý povrch rolády. Vložte ji do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25 až 35 minut.

Před podáváním roládu nakrájejte na kousky a posypejte moučkovým nebo skořicovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů