Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kořeněná žebra z trouby

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Kořeněná žebra z trouby - postup přípravy

Milujete grilování, ale počasí už mu nepřeje? Nemusíte se hned svých oblíbených dobrot z grilu vzdát. Tak například klasická grilovaná vepřová žebírka lze stejně dobře připravit i v troubě. Nejste proto nijak závislí na počasí, což je skvělé. Dnes vám ukážeme recept na pikantní kořeněná žebírka, která bez obtíží „ugrilujete“ ve vaší troubě.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

V misce si smíchejte všechny druhy koření do jedné kořenicí směsi.




Zapněte si troubu na 150 stupňů Celsia a nechte ji předehřát. Mezitím si připravte žebírka.

Vepřová žebra dobře umyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovými utěrkami. Ostrým nožem z nich odstraňte přebytečné blány a vrstvy špeku a v případě potřeby ještě jednou osušte papírovou utěrkou.

Vystřihněte si velký obdélník z hliníkové fólie, který rozložte na pracovní plochu. Do středu alobalového obdélníku položte omytá žebra.

Na vrchní stranu nasypejte zhruba čtvrtinu hotové kořenicí směsi a čistýma rukama ho začněte důkladně vtírat do masa. Tím, že je maso umístěné na fólii, zamezíte znečištění pracovní plochy. Při vtírání koření do žebírek buďte důkladní a žádné místo nevynechejte. Když je vrchní část nakořeněná, otočte žebra vzhůru nohama, spodní stranu posypejte opět zhruba čtvrtkou koření a opět jej rukama důkladně vmasírujte.

Připravte si plech na pečení, který vyložte pečicím papírem a navrch položte drátěnou mřížku na grilování. Na mřížku položte nakořeněná žebírka a vložte je do předehřáté trouby. Pečte je zhruba hodinu, během níž začnou žebírka hnědnout a pouštět trochu tuku.

V tu chvíli je na roštu otočte vzhůru nohama a dále pečte zhruba dalších půl hodiny, přičemž každých 10 minut zkontrolujte, zda už nejsou dostatečně propečená. Obecně vzato by se žebra neměla péct déle než 2 hodiny, nicméně záleží na troubě a velikosti žeber.

Tajemství spočívá v pečení na roštu při nízké teplotě, aby přebytečný tuk stékal dolů. Pro pečení žeber můžete použít i nižší teplotu a péci je déle. Pak bude maso ještě měkčí a šťavnatější.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů