Jak správně uvařit rýži? - postup přípravy
Rýže je vynikající přílohou téměř ke všem pokrmům. 80% komplexních sacharidů, minimální množství soli ve složení a úplná absence lepku z něj činí oblíbený produkt v nabídce i pro ty, co potřebují dodržovat zdravotní dietní omezení.
Umět uvařit rýži je základ vaření, ale chce to i nějakou tu znalost triků, jak na správně uvařenou rýži.
Základní typy rýže
Dnes je k dispozici v regálech obchodů nespočet druhů rýží, kdo se v tom má pak vyznat. Pokud chcete mít tu správnou rýži, musíte se vyznat jednotlivých typech, jejich použití a zvolit tu správnou pro váš pokrm.
Arborio rýže je ideální do rizota nebo rýžové kaše. Má totiž zrna, která jsou po uvaření měkká, mají až kašovitou strukturu, ale vnitřek si zachovává svou pevnost.
Jasmínová rýže je jedním z nejznámějších druhů rýže. Má dlouhá zrna a jemné aroma. Používá jako příloha k mnoha různým pokrmům, ale není dobrá na smažení, protože když je teplá, tak je příliš měkká.
Basmati rýže je sušší typ rýže, která nelepí. Stejně jako jasmínová se uvaří velmi rychle a je poměrně univerzální – hodí se k většině masům i zeleninovým přílohám.
V čem vařit rýži
Aby byla rýže správně uvařená, je potřeba mít dobrý hrnec. Aby byla rýže nadýchaná a ne udusaná, je potřeba mít spíše mělčí hrnec. Ideální je hrnec se silnějším dnem, aby se rýže při vaření nepřipalovala.
Jak správně uvařit rýži?
Věnujte se nejprve tomu, aby jste rýži důkladně propláchly. V cedníku rýži proplachujte tak dlouho, dokud se z tekoucí kalné vody pod cedníkem nestane čirá voda.
Propláchnutou rýži zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Rýže pak krásně změkne, ale tento postup s namáčením není nutný pro rychlou přípravu přílohy.
Vsypte rýži do hrnce a nalijte do něho vodu tak, aby rýže byla ponořená, nasypejte určité množství soli. Přiveďte vodu k varu a rýži vařte po dobu 15 minut. Pravidelně míchejte a kontrolujte množství vypařené vody (kdyby se vypařilo moc vody, dolejte).
Hotovou rýži ochutnejte, zda nepotřebuje dosolit. 3 minuty před koncem vaření přidejte 100 g másla, zakryjte pokličkou a stáhněte ze sporáku.
Vznikne vám krásně krémovitá rýže, vhodná jako příloha k různým masovým hlavním chodům nebo omáčkám.